+ Предложи новина
03.06.2016

Кунева не иска да гаси пожари, а да създава политики в образованието

Кунева не иска да гаси пожари, а да създава политики в образованието

  След пет поредни срещи между експертите от МОН, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и студентските съвети бе постигнат консенсус относно проблема със стипендиите, който се породи след като стана ясно, че ЕС ще дава пари само за определени специалности. Министър Кунева подчерта, че това е европейска политика, а проблемът със стипендиите е национален и затова държавните стипендии трябва да бъдат увеличени, тъй като има европейски пари в момента, но след години може да няма този вид финансиране. „Националната подкрепа за образованието не може да измести никоя друга. Затова още от тази година висшите училища ще получат 20% увеличение на бюджетите си за студенти от вътрешните резерви в системата“, каза Кунева.

  От следващата година (втори семестър) ще бъдат увеличени праговете на стипендии, които в момента са от 50 до 120 лв.. Те ще бъдат от 70 лв. до 150 лв. Това увеличение ще бъде съобразено в рамките на бюджет 2017. Без значение на дохода ще бъдат въведени и стипендии за успех, а стипендиите по право се запазват. Министър Кунева подчерта, че всяка една политика по отношение на образованието трябва да бъде устойчива. „Не искам да гасим пожари, а да създаваме политики в образованието“, каза още вицепремиерът.

 Кунева съобщи, че матурите след 12-и клас ще бъдат в нов формат от септември. Те ще се провеждат на модули. "От следващата изпитна сесия форматът на изпита ще бъде различен, съответстващ на времето, в което живеем. Много по-различно от модулите, които се предлагат в момента и от невъзможността да се предотврати свободното напускане на изпитните зали по всяко време на изпита. Това е едно от нещата, които дават възможност за преписване", посочи тя пред Дарик. Министър Кунева заяви, че много внимателно са събирали и анализирали информацията, за да се вземе най-правилното решение. "През септември ще имаме различен формат на провеждането, вече на базата на натрупания опит.

 Един от начините е чрез невъзможност ученикът да излиза, докато не приключи съответният модул и след това да се върне към него", каза тя. Затова според министъра модулите са едно добро решение за матурите. "Това ни казват всички учители, специалисти и хора, които се занимават от години с провеждане на изпитите", уточни Кунева.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ