+ Предложи новина
24.02.2016

Край на системата, бълваща ненужни кадри без реализация

Край на системата, бълваща ненужни кадри без реализация

  Ще бъде сложен край на системата, бълваща ненужните кадри без реализация. Това е стратегията на МОН по отношението на висшите учебни заведения, разписана в бъдещите мерки на ведомството. След приемането на новия Закон за висшето образование просветното ведомство продължава работата си в този сектор. Приоритет ще бъде моделът, по който ВУЗ-овете избират направленията, в които да се специализират, за да подготвят по-добри кадри, а се откажат от онези, в които имат лоши резултати и няма търсене на специалисти. Цялата система ще бъде обхваната от промените поетапно, до 2020 г., обеща ресорният министър Меглена Кунева. МОН ще подготви два списъка - със защитени и с приоритетни специалности, като защитените ще бъдат съгласувани и с работодателските организации. Вече има яснота за част от приоритетните направления - техническите и инженерни специалности, педагогиките, аграрните, природните и компютърните науки. В тях са заети много нисък процент от студентите у нас, а бизнесът има силна нужда от такива кадри. За тях ще има и целеви стипендии. 

  Новият модел ще доведе и до промени в план-приема на университетите - още тази година ще има орязване на места, особено за икономическите специалности, администрацията и бизнес управлението. Минимално намаление ще има за медицинските специалности. За сметка на това обаче няма да има ограничения за прием в нито един ВУЗ за информационни и компютърни науки. Парите за висше образование няма да намалеят, уверява Кунева. Тя обеща скоро да е готова със законопроект, който да гарантира, че промяната на статута на даден университет няма да рестартира брояча на мандатите на неговия ректор. Ще има и законопроект, който да отдели академичното управление от стопанско-финансовото. Очакват се и промени в акредитацията. Кунева планира да има и звено, което да следи изпълнението на всички образователни стратегии. Инспекторатът към МОН има много работа в последните седмици, текат усилени проверки, заяви Кунева, като се обяви за строг контрол в повереното й ведомство.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ