+ Предложи новина
12.05.2016

Кои студенти са "приоритетни" и кои - "неприоритетни"?

Кои студенти са

  Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов са внесли въпрос към вицепремиера и образователен министър защо студентите по медицина, фармация, право, дентална медицина не са приоритетни за държавата и са лишени от правото да кандидатстват за европейски стипендии за успех. Решението е взето от Министерския съвет. С постановление е определен списък от 32 „приоритетни професионални направления“. Само студентите в специалности от тези направления ще имат право на европейски стипендии за успех. "На практика това означава, че всички останали студенти, приети в „неприоритетни“ специалности, няма да имат право на допълнителната стипендия за отличен успех", смятат двамата депутати. 

 Разделянето на студентите на "приоритетни" и "неприоритетни" доведе и до недоволство от страна на студентите. Асоциацията на студентите по медицина организира протест в понеделник (16 май) пред сградата на Министерството на образованието и науката. Демонстрацията ще започне в 17 ч., предаде OFFNews. "Сред специалностите, които постановлението на Министерския съвет определя като „неприоритетни“ са изключително важни за развитието на всяка държава направления като медицина, право, икономика и пр. Същевременно редица проучвания сочат, че страната ни изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри в горепосочените сфери. Парадоксално в списъка с „приоритетните специалности“ под номер 26 откриваме „Ветеринарна медицина“, докато учащите за лекари, хирурзи и медицински сестри в хуманитарната медицина нямат право на европейска стипендия", смятат Димитров и Славов. Те подчертават, че целта на европейските стипендии, условно казано, е да се награждават петимата студенти с най-висок успех от всяка специалност, а не да представляват допълнително субсидиране за някои специалности. Ето какво гласи въпросът на Мартин Димитров и Петър Славов, на който вицепремиерът Кунева ще трябва да отговори: 

 "По какви критерии едни професионални направления във висшето образование са приоритетни, докато други специалности – не? Съобразено ли е ПМС No.64 с данните за очакваното търсене на кадри от съответната специалност в бъдеще-напр. очаквания сериозен недостиг на специалисти в сферата на медицината? Планира ли МОН допълнение или изменение на списъка с приоритетните професионални направления или изменение на методиката за определяне на студентите, имащи право на т.нар. „европейска стипендия“ по начин, по който студентите от едни специалности не се дискриминират спрямо други и се насърчават високите академични резултати на студентите, независимо от специалността, която изучават?"

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Литература Плевен
Индивидуално обучение по Английски
Занималня София център
Курсове по Английски във Варна
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Компютърен курс
Курсове по Френски Бургас
Салса Варна
Уроци по Английски за начинаещи
Уроци по Тенис София
Летни курсове Варна
Курсове по Счетоводство Варна
Частни уроци по Български език Бургас
Курсове по Английски език
Частни уроци по Литература Шумен
Школа по Ориенталски танци Бургас
Матура по Български език
Уроци Английски език
Online уроци по Френски за начинаещи
Добри курсове по Английски
Пилатес упражнения с топка
Спорт за деца Варна
Граматика по Английски език
Гръцки език
Частни уроци по Арабски език София
Футбол за деца в София
Немски език начинаещи
Езикови центрове Варна
Школа Модерен
Футбол за деца в София
Курсове по Руски език София
Уроци по Биология за матура
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ