Регистрирай се
+ Предложи новина

20.03.2019

Кметът на София иска премахване на спалните в детските ясли и градини

Кметът на София иска премахване на спалните в детските ясли и градини

 Кметът на София Йорданка Фандъкова възнамерява да иска промени в наредбата на регионалното министерство за проектирането и изпълнението на детските градини и яслите, с които да отпадне изискването в тях задължително да има кътове за спане. Това стана ясно по време на последното заседание на Столичния общински съвет. Мотивите са, че децата прекарват в тях сравнително малко време и че обособяването им струва доста пари на общината.

 Изказването дойде в отговор на питане на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера как се спазват изискванията за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на градините и училищата. Фандъкова каза, че ще очаква от коалиционния партньор на ГЕРБ да подкрепи евентуално предложение на управляващите за премахване на спалните в детските центрове. „Имаме най-консервативната наредба за строителството на детски градини и ясли в целия свят. Освен в някои страни от Източна Европа никъде другаде в ЕС и в САЩ няма изискване в тях да има спални. Ще ви бъда благодарна, ако подкрепите едно облекчение на тези изисквания. Разбира се, при спазване на всички условия за почивка на нашите деца. В тези кътове те прекарват по час, най-много час и половина. Би могло да се разположат подвижни легла в занималните”, предложи кметицата.

 От писмения отговор на кметската администрация по питането става ясно, че в момента тя не е наясно каква площ за игра, почивка и хранене предлагат общинските детски заведения на децата. Самата Фандъкова признава, че отговорът на този въпрос ще отнеме време и ресурс на общината. „Броят на общинските детски градини на територията на Столичната община към края на 2018 г. е 194. В 130 от тях има яслени групи. Общият брой на яслените групи в общинските детски градини е 237. Проектирането на детските градини следва функционалните и планировъчни изисквания, включително изискванията за минимални площи. Информация за конкретните площи се съдържа в строителните книжа и се съхранява в районните администрации по местонахождението на детските градини. За другите въпроси в питането е нужно допълнително време за отговор, тъй като информацията съдържа голямо количество лични данни”, съобщават от „Московска” 33.

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Френски Варна
Уроци по Спортни танци
Интензивен Английски
Online курсове по Немски език
Хип Хоп танци за начинаещи
Курсове по Английски за възрастни
Спортен център Варна
Уроци по Гръцки език София
Уроци по Математика София Младост
Тренировки по Бокс в София
Частни уроци по Немски език в Благоевград
Частни уроци по БЕЛ Варна
Италиански за начинаещи онлайн
Модерен Балет
Уроци по Турски език Стара Загора
Уроци по История за кандидат студенти
Фитнес клубове София
Френски език уроци
Езикови школи София цени
Курс Счетоводство Варна
Подготовка по Философия за матура
Уроци по Английски за начинаещи
Уроци по Гръцки език онлайн
Дискусия Счетоводство
Учител Йога
Тренировки по Баскетбол в Бургас
Уроци по Пеене онлайн
Частни уроци по Арабски език София
Уроци по Английски език София цени
Езиков курс по Немски език
Политическа География
Английски език за 2 клас
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече