+ Предложи новина
20.03.2019

Кметът на София иска премахване на спалните в детските ясли и градини

Кметът на София иска премахване на спалните в детските ясли и градини

 Кметът на София Йорданка Фандъкова възнамерява да иска промени в наредбата на регионалното министерство за проектирането и изпълнението на детските градини и яслите, с които да отпадне изискването в тях задължително да има кътове за спане. Това стана ясно по време на последното заседание на Столичния общински съвет. Мотивите са, че децата прекарват в тях сравнително малко време и че обособяването им струва доста пари на общината.

 Изказването дойде в отговор на питане на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера как се спазват изискванията за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на градините и училищата. Фандъкова каза, че ще очаква от коалиционния партньор на ГЕРБ да подкрепи евентуално предложение на управляващите за премахване на спалните в детските центрове. „Имаме най-консервативната наредба за строителството на детски градини и ясли в целия свят. Освен в някои страни от Източна Европа никъде другаде в ЕС и в САЩ няма изискване в тях да има спални. Ще ви бъда благодарна, ако подкрепите едно облекчение на тези изисквания. Разбира се, при спазване на всички условия за почивка на нашите деца. В тези кътове те прекарват по час, най-много час и половина. Би могло да се разположат подвижни легла в занималните”, предложи кметицата.

 От писмения отговор на кметската администрация по питането става ясно, че в момента тя не е наясно каква площ за игра, почивка и хранене предлагат общинските детски заведения на децата. Самата Фандъкова признава, че отговорът на този въпрос ще отнеме време и ресурс на общината. „Броят на общинските детски градини на територията на Столичната община към края на 2018 г. е 194. В 130 от тях има яслени групи. Общият брой на яслените групи в общинските детски градини е 237. Проектирането на детските градини следва функционалните и планировъчни изисквания, включително изискванията за минимални площи. Информация за конкретните площи се съдържа в строителните книжа и се съхранява в районните администрации по местонахождението на детските градини. За другите въпроси в питането е нужно допълнително време за отговор, тъй като информацията съдържа голямо количество лични данни”, съобщават от „Московска” 33.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ