+ Предложи новина
10.04.2018

Кметове ще проверяват по места колко семейства не пращат децата си на училище

Кметове ще проверяват по места колко семейства не пращат децата си на училище

  3 377 родители не пращат децата си да се образоват в рамките на задължителното предучилищно или училищно обучение, съобщиха от Върховна административна прокуратура (ВАС). Стряскащата тенденция лъснала, след като прокуратурата извършила проверка на територията на цялата страна по спазването на законовото изискване. Според него след навършването на 5-годишна възраст децата първо трябва да посещават училище или забавачка, а след завършването им на предучилищно образование да останат в класните стаи поне докато чукнат 16 години.

 Прокуратурите по места възложили на кметовете да проверят колко семейства не спазват правилата, а те от своя впрегнали инспектори в акцията. При нея било констатирано, че 4835 родители не изпълняват дори задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително предучилищно или училищно образование. При други 8278 случаи пък майките и татковците не осигурявали присъствие на децата им в час. Установени били и 264-ма родители, чиито деца не се явяват на допълнителното обучение. Целта на проверката е да се обезпечи конституционното право на децата на образование, посочват от ВАС.

 „Съставени са 1173 акта за установяване на административно нарушение. С това започва административно-наказателно производство. Компетентни да издават наказателни постановления са общинските кметове. Те решават дали да издадат наказателни постановления или да прекратят преписката за маловажност на случая. До момента са издадени 509 наказателни постановления за налагане на глоба, законът предвижда тя да е от 50 лв. до 150 лв. Очаква се броят на наказателните постановления да расте. Наказателните постановления подлежат на обжалване пред съответните районни съдилища“, обясни ръководителят на Върховната административна прокуратура и зам.-главен прокурор Ася Петрова.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ