+ Предложи новина
18.12.2017

Кмет предлага таксите в детските градини да не бъдат обвързани с броя на посещенията

Кмет предлага таксите в детските градини да не бъдат обвързани с броя на посещенията

  Пълна такса да плащат родителите за децата си в детските градини и тя да не зависи от броя на посещенията на хлапето, предлага кметът на община Благевград Атанас Камбитов. Той настоява общинските съветници да направят промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината, с които да се отмени присъственото условие при събиране на таксите за ясли и градини. В момента пълната месечна такса за целодневно посещение на детско заведение в община Благоевград е 40 лв., а в полудневно – 15 лв., тя е една от най-ниските за страната и е определена от ОбС през 2010 г. Детските заведения в Благоевград са основно на общинска издръжка, таксите от родителите покриват само храната на малчуганите.

Без държавен прием в 15 професионални направления догодина

 Основният мотив за искането на градоначалника е, че с таксата се гарантира целогодишно място в групата, независимо от посещенията на хлапетата. Педагози коментираха предлаганата мярка като логична, тъй като настоящото положение дава право на много родители да спират без основание детето си от градина, но мястото му се пази и то е блокирано за друго дете, чието семейство не може да си позволи да го гледа вкъщи.

 Аналогичен проблем се създава и при сборните групи, в които се записват 50-60 хлапета, но едва половината ги посещават, а всички обосновки и разчети за обслужващ и педагогически персонал, както и за храна, се правят на база на подадените заявления. Освободени от такса ще са само родителите на деца, боледували цял месец, като това ще се удостоверява с медицински документ.

 Новото условие за плащане ще важи и за семействата, които ползват 50% намаление на таксата, като условието за бонус се ограничава до родители вдовци и при баща неизвестен. Дава се обаче допълнително облекчение за семействата, в които единият родител е загинал при производствена авария, при изпълнение на служебен дълг или при природни бедствия, и те ще посещават детските ясли и градини безплатно, също както сираците и децата, чиито родители са инвалиди със 71% нетрудостособност, децата с увреждания и третото и всяко следващо дете в многодетните семейства.

 Справката на общината за приходите от такси при 100% посещаемост, изчислена на записаните в детските заведения хлапета, сочи, че към настоящия момент тя би била 1 358 000 лв. годишно. Тъй като действащата в момента наредба предполага заплащане на такса само за присъствените дни, реално събраните са около 852 000 лв., което е около 65%. Така само от отсъствието на децата общината се лишава от близо 506 000 лв. Анализът показва, че малчуганите не присъстват в детските заведения в 37% от работните дни в годината, но местата им се пазят.

 Таксите не са единственият разход на родителите за децата им в детските заведения в Благоевград, отделно от тях, но само по желание, те доплащат за занимания по английски език, танци, футбол, всяко между 9 и 12 лв. на месец, както и по 5 лв. месечно за часове по физическа подготовка. Така реалният разход на семейство за детската градина на детето им скача над 70 лв., без да се броят средствата, с които настоятелствата купуват играчки или други вещи, нужни за обучението и удобството на хлапетата. Предложените от кмета Камбитов промени са обявени за обществено обсъждане и на 29 декември влизат в пленарна зала за решение на последната за 2017 г. сесия на местния парламент.

Източник: www.struma.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Английски в Бургас
Български за чужденци онлайн
Изучаване на Италиански език
Курс по Гръцки Варна
Рисуване уроци
Кик Бокс male
Курсове Немски
Курс Фризьор Пловдив
Йога курс цени
Курсове за Масажист
Уроци по Математика за студенти Варна
Уроци по Турски език за начинаещи
Частно училище София
Частна детска ясла София Красно село
Интензивни курсове по Английски
Сугестопедични уроци по Английски език
Уроци по Математика София Красна поляна
Боксови клубове в София
Уроци и школи София
Зумба танци Пловдив
Индивидуални уроци по Народни танци
Немски език речник
Онлайн Английски за деца
Курсове по Немски Русе
Курсове Счетоводство Русе
Курсове за Фризьори
Уроци по Английски Дианабад
Народни хора за начинаещи
Как да научим Английски
Уроци по Латино танци онлайн
Частни детски градини Лозенец София
Плуване за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ