+ Предложи новина
05.02.2015

Класическата гимназия се връща в ремонтираната сграда на ул. „Баба“

Класическата гимназия се връща в ремонтираната сграда на ул. „Баба“

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ трябва да се върне в ремонтираната сграда на улица „Баба“ в столичния квартал „Модерно предградие“ до 1 март.
Това гласи заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, публикувана на сайта на ведомството.
Класическата гимназия започна учебната година в сградата на 13-о Основно училище на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, близо до Женския пазар в София, която ? бе предоставена временно през 2013 г. до приключване на ремонта в кв. „Модерно предградие“.
„След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен
в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище“, се казва още в заповедта на министър Рашидов.
13-то училище обаче ще остане филиал на Класическата гимназия,
като в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11 и 12 клас.
От Министерството на културата са категорични, че това се прави с цел пълноценно използване на капацитета на преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и БАН, които водят часове в НГДЕК.
Класическата гимназия започна учебната 2013/2014 година в сградата на закритото вече 13-то Основно училище, която се намира до Женския пазар в столицата. Преместването бе представяно като временно – докато завърши ремонтът на основната града на гимназията. След това обаче се оказа, че има желания Класическата да остане на до Женския пазар, защото мястото ? било в центъра, а не в покрайнините на София.
През октомври 2013 г. министърът на културата Петър Стоянович определи, че училището ще остане край Женския пазар.
Неясна в продължение на вече 2 години оставаше съдбата на новоремонтираната сграда, в близост до която от доста години има спирка на метрото.
Сагата около сградата на Класическата гимназия, която със сигурност трябваше да запази предназначението си на училище заради инвестираните в нея 2,116 млн. лв. по проект, финансиран от ЕК, станаха повод за сериозно разцепление сред преподавателите, родителите и дори учениците на гимназията – част от тях искаха училището да се върне на ул. „Баба“, а други настояваха то да остане в центъра.
Междувременно Столичната община даде сградата на 13-то училище за 10-годишно ползване от Министерството на културата за нуждите на Класическата гимназия и така учебното заведение се оказа с две сгради.

Източник: vesti.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ