+ Предложи новина
25.05.2021

Килийното училище във врачанското село Бутан заживя отново

 Двама приятели и учители от козлодуйското село Бутан са решили да реставрират и възстановят килийното училище в селото. Основната им идея е в него да се помещава музейна сбирка, фотографии и други неща, свързани с историята на селото, но най-вече - с историята на образователното дело. Интересното около това килийно училище е, че то дели една сграда с местната църква. Всъщност църквата "Свето Възнесение" е осветена преди Освобождението, през 1872 година и е единствената двуетажна църква в България, със специфичен изнесен олтар и една от малкото неманастирски църкви с три камбани. Тя функционира и до днес. За разлика от килийното училище, което се намира на първи етаж - точно под нея. Днес, то се е превърнало в сметище. Един от основните инициатори на идеята килийното училище да бъде възстановено е Стефан Стефанов:

 "Аз съм бутанчанин. Много будно село, богата история, будни жители, много интелигентни хора. Бутан се слави в историята на България с факта, че първото селско кино е тук, първата поща, първата взаимоспомагателна каса. Лутайки се в днешното съвремие с моя приятел и колега Момчил Христов, също учител, художник, реставратор и каменоделец, стигнахме от дума на дума до общо мнение да направим нещо като настоящи активни българи, да остане нещо и от нас. Разхождайки се и виждайки състоянието на училището, което се намираше под църквата - то беше в много нелицеприятно състояние. Беше превърнато в сметище. Нямаше врати, няма прозорци, няма нищо. Дори на едно място някой се е опитал да запали огън. Така го и оставихме сега при тази реставрация, не го възстановихме този кът. С идеята да сложим и една табела - "Да не правим никога така". Лека полека със собствени сили и средства, с благословията на врачанския митрополит, с разрешението на местната кметица, госпожа Кирилка Асенова, тръгнахме и работим - все още работим. Идеята ни е за 24 май, най-късно за храмовия празник "Възнесение", да бъде открито. Първата изложба, която представлява снимки от 19-ти и 20-ти век на бутанчани, като извор на живот на селото, да бъде показано. В едната зала да бъде този снимков материал, в другата да бъде историята на образованието на Бутан."

 Стефан Стефанов е учител по български език , любител, инициатор и автор на етнографски и исторически сбирки. От миналата есен оглавява Основно училище "Васил Априлов" в село Хърлец. Момчил Христов също е родом от Бутан, но сега живее и преподава във Враца.

 Кирилка Асенова е кмет на село Бутан, първи мандат от 2019 година. Тя споделя, че е на разположение на бутанчани по всяко време на денонощието и откликва на техните проблеми и въпроси. Реставрацията на училището е било едно от обещанията, които е дала в предизборната си кампания.

 "Окончателно сградата е завършена през 1871 година и тогава е осветена на Спасовден, който ден днес е и Храмовия празник. Аз съм за първи мандат кмет, още по време на моята предизборна кампания, така да го кажа, много от моите съселяни, искаха и казваха - "Няма ли килийното училище да се възстанови". Помещенията бяха в окаяно състояние - и аз им обещах. В един момент се оказа, че с инициативата на Стефан Стефанов и на Момчил Христов, в момента нещата се възстановяват. Предполагаме, че за 24 май ще бъде официалното откриване на килийното училище и музей. С усилията на бутанчани ще го открием този музей, който ще посреща малки и големи, както от общината, така и от цялата страна. Трябва да си пазим историята", каза Кирилка Асенова.

Източник: www.bnr.bg

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ