+ Предложи новина
09.01.2018

Кастрева защити анкетите за доходите на родителите, били „образователен инструмент”

Кастрева защити анкетите за доходите на родителите, били „образователен инструмент”

  С цел да се спестят разходи Столичната община е впрегнала ученици до пети клас в 83 столични училища да правят социологическо проучване сред родителите си на тема доходи и отопление, а регионалното управление на образованието намира странната инициатива за похвална. За анкетите се разбра, след като родители се възмутиха от тях във "Фейсбук". "Четири големи страници въпроси - от това по колко лева е сметката за отопление, квадратурата на жилището, къде се намира, има ли изолация до защо не искаш или искаш "Топлофикация" и по какъв начин се отопляваш. Нищо против анкетата, ама защо през училище и през децата?! Какво общо имат те с тая работа?! Направо съм втрещена", написа майка в социалната мрежа. Сред въпросите са - кога е построено жилището, сменена ли е дограмата му, дали парното работи непрекъснато и дори какъв е средният месечен доход на член от домакинството, което е притеснило доста родители.

 Въпросите са подготвени от фондация "Енергийна агенция Пловдив", спечелила обществена поръчка на Столичната община за малко над 59 хил. лв. Сумата включва и изготвяне на анализ. Целта била да се установи как се отопляват близо 6000 домакинства в София и да се набележат мерки за борба с мръсния въздух. Въпросниците са разпространени сред училищата с помощта на РУО-София (Регионалното управление по образованието), което по молба на кметството на 20 декември м.г. е дало указания на директорите на 83 случайно избрани школа да раздадат анкетите в поне 5 паралелки с ученици от 2-ри до 5-и клас.

 На родителите било казано, че имат срок да попълнят отговорите до 2-3 дни. Някои от майките и бащите не изключват възможността да се злоупотреби с данните им. Макар и анонимно, проучването включва въпроси като улица, номер, клас и т.н., по които може да се разбере кое е точно анкетираното семейство. Друго притеснение е, че учениците могат да се смутят, ако разберат кой с какви доходи разполага, което да доведе до напрежение и конфликти в клас.

 "Доколкото ние знаем, анкетите са анонимни и доброволни. Всеки родител е бил свободен да отговори на въпросите, които желае, или да откаже. МОН ще направи проверка дали са спазени етичните правила за работа с учениците, както и ще направи проверка в столични училища, за да оцени дали са спазени изискванията за анонимност и доброволност при създаване и попълване на анкетите", коментираха от МОН.

 От изявления на фондацията пред медиите се разбира, че основният мотив за избирането на учениците като посредник е финансов. "Вие знаете ли колко ще струва, ако анкетата се прави по друг начин?", отговаря изпълнителният й директор Лияна Аджарова пред Канал 3 на въпрос защо не са наети анкетьори - безработни или пенсионери. По думите й анкетите трябва да се попълват не от родителите, а от децата "с помощта на родителите", за да се "въвличат" по този начин и те във важната тема за замърсяването. Според коментари на НПО-то пред "Клуб Z" пък децата били предпочетени и защото в тази възраст анкетите се попълвали "най-добросъвестно", а и било "образователно за самите ученици". От фондацията изтъкват, че анкетите са добра европейска практика за събиране на подобна информация, която вече била приложена в друг замърсен град като Милано. Въпросници вече били пускани и в учебни заведения в Пловдив, Смолян, Бургас, Видин и др.

 Началникът на РУО Ваня Кастрева, според която анкетите са "своеобразно изследване на потреблението на енергия, което е мощен образователен инструмент". "Всички политики трябва да се градят въз основа на анализ на обективни обстоятелства. Това е основният мотив на общината, а защо е този път, е въпрос на тяхно решение. Те са ни една от най-важните партньорски институции. След нас са децата ни, много от методите на възпитание минават точно когато те се коментират в училище, в семейството, да знаят, че това са важни теми и т.н. Анкетата е анонимна и абсолютно доброволна", коментира тя. Според Кастрева нарушение на училищния закон няма, тъй като анкетата е доброволна и не нарушава учебния процес.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ