+ Предложи новина
26.03.2018

Кастрева съветва седмокласниците да се концентрират върху балообразуващите предмети

Кастрева съветва седмокласниците да се концентрират върху балообразуващите предмети

  Започна кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000. За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование. При тестовете по български език и математика промяна няма. Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки. "Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки", заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

 Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

 В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от миналата година. Те ще могат да кандидатстват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки. Въпреки че броят на професионалните паралелки е увеличен, каквато е и стратегията на министерството, в столицата доминират училищата, които предлагат чужди езици, природни и хуманитарни науки и математика. Протести на родители като тези във Враца и Русе срещу увеличения брой на професионалните паралелки не се очакват.

  "Направили сме балансиран прием, съобразен с образователната структура - в София два пъти и половина са повече училищата, които са средни или профилирани гимназии за сметка на професионалните гимназии", поясни Кастрева. В професионалните гимназии тази година има нови специалности - "Балнеолечение", "Ръководител движение", "Каменоделство". Що се отнася до частните уроци, средно около 1500 лева излиза на родителите допълнителната подготовка на децата им. Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Народни танци София Младост
Уроци по Китайски език в Пловдив
Курсове Уеб Дизайн
Online Английски език
Онлайн Английски език
Индийски танци
Уроци по Пеене онлайн
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Онлайн Счетоводство
Английски език за българи
Немски курсове
Частни уроци Английски Пловдив
Салса Плевен
Уроци по Физика за 9 клас
Йога Люлин
Български език матура
Подготовка по Биология
Езикови школи София
Езикови курсове Немски
Футболни тренировки за деца
Индивидуално обучение по Математика
Класически Индийски танци
Бизнес Английски София
Частна детска градина София Редута
Уроци по Китара София
Индивидуално обучение по Фотография
Уроци по Испански език
Частни уроци по Английски Красно село
Английски език за деца
Частни уроци по Български език Стара Загора
Английски език по метода Сугестопедия
Спортни танци за деца Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ