+ Предложи новина
16.07.2015

Кандидат-студентите в СУ все по-често посочват педагогиката като първо желание

Кандидат-студентите в СУ все по-често посочват педагогиката като първо желание

  Повишеният интерес към педагогическите специалности в Софийския университет се затвърждава и през 2015 г., съобщиха от вуза. Обявено е вече и първото класиране. "Новото е, че на фона на хроничния недостиг на учители у нас увеличеният интерес към педагогиката се превръща в трайна тенденция в последните 3 г.", коментираха от университета. Оттам поясниха, че все повече младежи посочват като първо желание както "чистата" педагогика, така и "начална и предучилищна педагогика". Специалностите се нареждат съответно на 7-о и на 10-о място сред най-предпочитаните от кандидат-висшистите. Без изненада за 4-та поредна година най-желаната специалност в Алма матер е психологията. От вуза не конкретизираха къде намират работа завършилите тази специалност, но уточниха, че възможностите за реализация са големи - в частния и публичния сектор, в училища, отдели за човешки ресурси и др. При второто и третото място, заемани съответно от публична администрация и английска филология, изненади също няма. Расте и интересът към социални дейности, която е на 4-та позиция сред предпочитанията на младите хора. На пето място е културологията, следвана от българска филология. На 8-о и 9-о място са съответно "компютърни науки" и "софтуерно инженерство".

 Тази година правото изобщо не присъства сред 10-те най-желани специалности в СУ. Причините за това са, че вече специалността се предлага на много места, завършилите могат да упражняват професията само у нас, както и че влизането в нея е доста трудно - с два приемни изпита, коментираха от университета. Кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, тази година са 7795, или с около 500 по-малко от миналата. Приетите за учебната 2015/2016 г. пък ще са 5100 души.

Източник: www.sega.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ