+ Предложи новина
26.06.2023

Кандидат-студенти в ПУ: Изпитът по български език беше по-лесен от матурата

961 кандидат-студенти в ПУ „Пайсий Хилендарски“ писаха есе на тема „Очакването може да убие и най-силния човек“. В рамките на трите часа, колкото е продължителността на изпита по български език, те трябваше да се справят с още две задачи. Първата беше да се препише текст, в който да отстранят граматическите и правописните грешки, а във втори текст да коригират пунктуационните грешки.

 Докато течеше изпитът, стотици родители бяха напълнили университетското кафе и близките пейки в очакване на децата си. „Каквато и да е темата, знам, че дъщеря ми ще се справи. Не сме я пращали на частни уроци, но тя е пълна отличничка и много отговорно се готвеше за изпита“, убедена е Атанаска Милчева от Пазарджик. 

 Първа, в 9. 40, излезе Теодора Кабадаиева от Смолян: „Времето ми стигна, защото за мен задачите бяха лесни. Проверих си два пъти текстовете и съм сигурна в себе си“, каза момичето, което като най-желана специалност е посочило „Начална и предучилищна педагогика“. След като завърши, иска да се върне в родния си край, където липсват млади учители.

 Теодора от Смолян приключи първа с поставените задачи по български език. Лесни са се сторили задачите и на Ралица Димитрова и Страхил Чернев от Чирпан, които са очаквали изпитът да е по-труден. И за Ралица от Чирпан изпитът е бил лесен. Според Ивайла и Йоан от ТОХ „Асен Златаров“ изпитът е бил много по-лесен от матурите, защото задачите са били по-малко и не е имало въпроси по литература. Предпочитание и на двамата е  „Национална сигурност“, но са посочили като желания и специалностите, свързани с икономика, бизнес и маркетинг.

 До края на изпита нямаше постъпили сигнали за преписвачи и други нарушения, а младите хора се надяваха следващата година по това време да приключват успешно с изпитите от първата си студентска година.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ