+ Предложи новина
28.06.2018

Кандидат-студенти не подават документи онлайн, страхуват се от грешки

Кандидат-студенти не подават документи онлайн, страхуват се от грешки

 Опашки от кандидат-студенти се извиха пред центровете за прием на документи пред СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета за национално и световно стопанство. Голяма част от тях не са от столицата, но са предпочели да се запишат на място, за да не плащат допълнителни такси и да избегнат риска от грешки в онлайн платформите. Чакащите пред УНСС минаваха за около 2 часа, въпреки че имаше над 20 човека, които се грижеха за приемането на документите. На всеки десет минути охраната пускаше по 5-10 души за да не става навалица. Същото време се оказа, че е необходимо на служителите на университета да проверят дали кандидат-студентът е приготвил всичко необходимо без грешка, дали не е пропуснал някой подпис или дата. Имаше такива, които бяха пропуснали по нещо, което допълнително забавяше въвеждането на информацията. Едни бяха пропуснали да платят таксата за изпита си в редовната сесия, други не носеха копие от дипломата си.

 На опашката имаше и такива, измисли схеми за по-бързо минаване. Виждаха се цели семейства, които бяха си разпределили ролите – бащата и по-малкото дете чакат на опашката, докато майката и кандидат-студента попълват документите. Други пък бяха оставили приятели, докато те свършат останалите си задачи. Някои от наредилите се на опашката обясниха, че не са от София, но са предпочели да дойдат, за да съчетаят подаването на документите с разходка в столицата. Други обясниха, че не искат да дават плащат допълнителни такси центрове за прием на кандидатстудентски документи. Справка на „Монитор“ установи, че в Ямбол трябва да заплатят 36 лв. отгоре ако подават на място, докато в Перник са с 10 повече. Тук не влизат сумите за изпити и класиране, заради които кандидатстването може да нарасне и до 100 лв. Така например ако някой иска да се яви на два изпита в УНСС, за което ще даде 70 лв., плати за документите 7 лв и допълнителната такса към бюрото, ще трябва да брои по 113 лв. само за едно ВУЗ. По същия начин е и ако подават документи в СУ, като там плащат 30 лв. кандидатстудентска такса, отделно още 30, ако използват оценки от матури и левче за самите документи. Към тази сума се добавя таксата за прием в бюро и трябва да броят около стотина лева.

 Пред Алма матер чакащите бяха още повече. Там се бяха разпределили в две опашки, като по-наблюдателните бяха установили, че едната се движи малко по-бързо. Въпреки че документи могат да се подават изцяло онлайн, някои от чакащите бяха решили да се възползват от тази възможност наполовина. Част от тях трябваше да изчакат реда си, за да получат входящия си номер, а други първо бяха минали и през паричен салон, за да заплатят кандидат-студентската такса от 30 лв. и едва тогава бяха застанали на някоя от двете опашки. Те обясниха, че предпочитат да довършат нещата на място, за да няма грешки в системата.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ