+ Предложи новина
07.10.2021

Какви рискове за децата носи дистанционното обучение

 В сумотахата дали децата ще учат онлайн, или присъствено и тегобите около ситуацията с коронавируса забравяме, че съществуват и други болести и проблеми, които засягат учениците. Нужно е да им обърнем внимание навреме, за да не се наложи да лекуваме последиците. Ето на какво най-често трябва да наблегнем.

Дръжте гърба изправен

 Част от деца в училищна възраст са диагностицирани с гръбначни изкривявания - това може да се дължи на неправилна стойка на тялото или неудобна, статична или напрегната поза. Често проблемите с опорно-двигателния апарат водят до нарушено зрение и кръвообращение. Ето защо всяко дете трябва да си има работно място у дома с добро осветление. Освен това родителите трябва да следят какво е теглото на раницата на ученика: в началното училище то не трябва да надвишава 2 килограма, в 4-5 клас - 2,5, в 6-7 клас - 3,5, а за ученици от гимназията - 4,5. 

Правилно хранене

 Противно на стереотипите, първите хронични заболявания на стомашно-чревния тракт се формират не в зряла възраст, а в детска и юношеска. Пиковете в развитието на тези патологии настъпват на 5-6 и 9-11 години. Първите симптоми, които трябва да предупреждават родителите, са загубата на апетит, жажда, запек, метеоризъм. И, разбира се, коремна болка или гадене. За да избегнете неприятни последици, научете детето си да се храни правилно и редовно. Например - за закуска е добре да яде каша или зърнени храни с мляко, както и сирене, яйца, плодове и ядки - тези продукти осигуряват висока производителност за 3-4 часа.

 Освен това, между часовете учениците могат да закусят с кисело мляко, плодове и сандвичи от зърнен хляб. За обяд супата ще бъде от полза за храносмилането. А за вечеря можете да похапнат зеленчуци, риба, постно месо, млечни продукти. Важно е да запомните, че последното хранене трябва да бъде не по-късно от 2 часа преди лягане.

Минимизирайте стреса

 Проблемът със социалната адаптация на децата тревожи не само родителите, но и лекарите. Честите респираторни инфекции, стомашно-чревни заболявания и неврологични нарушения също могат да имат психосоматичен характер. Ако детето не иска да ходи на училище, оплаква се от школото, преструва се, че е болно, тогава трябва да се консултирате с психолог, който да помогне за справяне с тревожността.

 Необходимо е също така да осигурите на ученика качествен и продължителен сън. Децата под 12 г. трябва да почиват поне 11 часа, а по-големите - 9 ч. Сънят е изключително важен, тъй като поради неговия недостиг малчуганите се развиват по-слабо психически и физически, а също често страдат от затлъстяване.

 Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ