+ Предложи новина
07.03.2015

Как да направите процеса на учене успешен за вашето дете?

Как да направите процеса на учене успешен за вашето дете?

  Децата имат различна от възрастните памет в ежедневието си. Ако например им припомним за произволна разходка преди години, те могат прецизно да обяснят с какво са били облечени, какво са яли и пили – всеки един малък детайл. Това е вид зрителна памет, наречена "фотографска памет“, умение, което се наблюдава при децата и изчезва през пубертета.

  Съвременни учени провеждат изследване като показват на обектите илюстрация от Алиса в страната на чудесата“ за около половин минута. Следва внимателно сканиране на образите, без излишно задълбочаване в определени детайли.

  Когато времето им свърши, децата трябва да опишат какво са видели. Тези с добра фотографска памет могат да се справят дори след интервал от няколко минути и спомените им са толкова ярки, че биха могли да преброят ивиците на опашката на Чешърския котарак. Как можете обаче да я използвате в процеса на учене на вашето дете?

1. Игри и играчки с образователен характер
П
ъзели,формички, кубове, карти, дъски за рисуване и т.н. Има множество детски магазини с широка гама от такива продукти. За тези от вас, които нямат много свободно време – интернет пазаруването е вашето решение. Повечето магазини вече предлагат и онлайн своите продукти, като доставката става бързо и в удобно за вас време и място.

2. Детската стая
Това е помещението от дома ви, в което детето прекарва най-много време. Важно е освен да е удобна и уютна, мебелите и декорациите да са по възможност с образователни нотки – например килим с таблицата за умножение, завивки или пердета с принтове на думи, карта на България или на света. Така детето неизбежно ще види и запечата някоя дума, цифра в съзнанието си, дори несъзнателно.

3. Детският гардероб
Детските дрешки несъмнено са много по-сладки и симпатични от тези на нас възрастните, но не бива само да гледаме как изглеждат естетически. Всяка майка избира не само най-хубавите, но и най-функционалните дрешки за детето си – спрямо удобството на детето, естеството и качеството на материите, които няма да дразнят чувствителната детска кожа.

Дрешките на малкият/ата вече могат да бъдат много по-ползотворни от колкото преди. Много модерна и актуална е технологията сублимация – печат върху дрехи. Може да придадете цвят на едноцветните дрехи на детето с щампа на азбуката, на таблицата за умножение както и много други идеи.

Скоро български производител пусна на пазара линия детски сака с персонализирани хастари на образователни теми – свързани с изучаваните в училище предмети. 

4. Занималня за деца
Освен знанията, които получава в училище, следобедното посещение на занималня би затвърдило знанията и подпомогнало ученето на детето. Важно е да се избере занималня с модерна база, в която е осигурено всичко необходимо както за обучение, така и за отдих. За разлика от училището, в занималните се работи с малки групи, което позволява индивидуален подход към всяко дете и е гаранция за ежедневното усвояване на уроците.

  И все пак не прекалявайте с уроците. Почивката също е много важна. Не затормозявайте прекалено много вашият мъник в старанието си да го научите. Изброените стъпки са допълнение към учебния процес, те не могат да го заместят, а само го оптимизират и улесняват. По този начин детето се учи несъзнателно и заниманието е лесно и сладко както за детето, така и за вас. Винаги помнете, че децата трябва да харесват това, което правят. Това е ключът.

Източник: www.edna.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ