+ Предложи новина
02.09.2016

Кадровото обезпечаване на образователната система е основен проблем, твърди Такева

Кадровото обезпечаване на образователната система е основен проблем, твърди Такева

 Кадровото обезпечаване на системата е един от основните проблеми в образованието и това се дължи на ниското заплащане. Това коментира вчера в Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" край Варна председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева, цитирана от БТА. Тя посочи, че през тази година на пазара няма учители по математика , по информатика и чуждоезиково обучение. По думите й през новата учебна година се очаква около 2000 учители да бъдат "нередовни", което означава, че те нямат педагогическа правоспособност, а са завършили примерно езикова гимназия и отиват да преподават. Такева смята, че директорите, които са пенсионирали учители в тези области, ще се наложи да ги върнат на работа.

 Млади хора не влизат в системата, коментира още Такева и уточни, че около 200 млади учители влизат в системата, но до средата на декември половината са напуснали, защото им е трудно да се адаптират. Обикновено влизат млади учители, които имат педагогическа способност, но са работили в други сфери, уточни тя. Според нея, за да се подобри ситуацията с кадрите трябва да се повишат възнаграждения, необходимо е да се подобрят условията и организацията на работа. Такева каза, че СБУ е направил предложение с няколко политики в тази посока към министерството. Сред тях например е стратегия за поетапното пенсиониране на педагогическата колегия, за да не бъде оголена системата.

 Такева добави, че синдикатът ще иска увеличение на учителските заплати през 2017 година. По думите й министерството трябва да договори 300 милиона лева повече за образованието спрямо бюджета за тази година. От тези средства около 130 милиона са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите, обясни тя. Останалите средства са за покриване на изискванията на новия закон за училищното образование. Янка Такева е в Санитарно-оздравителния комплекс "Камчия", където синдикатът и фондацията "Устойчиво развитие на България" организират семинар на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците". Форумът започва днес и ще продължи до 5 септември, като в работата му ще се включат повече от 180 учители и специалисти. В семинара участва и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Фризьори в Сливен
Курсове по Рисуване уасг
Школа по Пиано Варна
Уроци по Арабски език Варна
Матури по История
История и цивилизация за 8 клас
Курсове по Испански език Варна
Волейбол тренировка
Частни детски градини София център
Руски за начинаещи
Уроци по Китара София
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Уроци по Руски език online
Балетни школи Варна
Латино танци за деца в София
Суинг танц
Курсове Ноктопластика Пловдив
Уроци по Рисуване
Частни уроци по Руски език София
Частни детски градини
Частни уроци по Испански Пловдив
Индивидуални курсове по Английски
Пилатес упражнение за начинаещи
Интензивни курсове по Английски
Курсове за готвачи
Немски език в Германия
Френски уроци
Уроци по Пеене Стара Загора
Курсове за Маникюр София
Курс по Френски език
Подготовка по Математика за 7 клас
Курсове по Испански език Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ