+ Предложи новина
12.12.2018

Изненадващи рокади след конкурсите за училищни директори в Пловдив

Изненадващи рокади след конкурсите за училищни директори в Пловдив

 Развръзката от директорските конкурси попари цели пловдивски училища. Досегашната директорка на Автото Нина Божилова, която го вдигна на крака през последните години, трябва да се върне на учителската си позиция, а на шефския стол сяда директорка със скандална слава – Ваня Парашкевова, която досега ръководеше тракийското СУ „Св. Седмочисленици”. Срещу нея в последните години имаше жалби от родители за употреба на алкохол и пушене в школото, както и за явяването й в твърде фриволно облекло. Много от преподавателите напуснаха, а родители преместиха децата си в други училища в квартала. Проверките на РУО обаче приключиха без последствия за Парашкевова и уверения, че тя има подкрепа на други учители от екипа. Директорката е с две специалности – в областта на физическото възпитание и спорта и индустриален мениджмънт. Дълги години е преподавала икономика в Спортното училище. Парашкевова единствена от всички 55 кандидати на конкурсите за 29 училища в областта, играеше за всички пловдивски учебни заведения – 13.

 Освободеното от нея място в СУ „Св. Седмочисленици” се заема от Денка Генчева, която в последните години постигна напредък в школото в село Труд.

 Изненадващ е резултатът от надпреварата за иновативното ОУ „Кочо Честеменски” под тепетата, което поема директорка на професионално школо – до момента Златка Алдженаби ръководеше Професионална гимназия по кожни изделия и текстил „Иван Богоров” и тепърва трябва да напредва в полето на начален и прогимназиален етап. Грозденка Николова пък не само се връща в областния град, след като до момента бе начело на училището във Войводиново, но и поема друго елитно школо - ОУ „Душо Хаджидеков”. Няколко месеца то се управляваше от временно изпълняващ след пенсионирането на досегашния титуляр Георги Стефанов, който бе задържан още година до оеднаквяването на нивото с присъединеното бивше ОУ „Георги Бенковски”. Николова е сред кандидатите с най-високи резултати на теста, който предхождаше интервютата пред комисия с представители на РУО, общината и обществените съвети на училищата.

 С убедително представяне на теста и максимален брой точки от всички членове на комисията очаквано Вихра Ерамян остава директор на ЕГ „Иван Вазов”. Математическата пък поема Веселина Карапеева – дългогодишен преподавател по информатика там, която в последно време бе експерт по професионално образование в РУО. Битката в МТ „Акад. Кирил Попов” беше много оспорвана, като в нея се включиха още двете зам.-директорки Ирена Душкова и Гергана Петрова, както и главната учителка по химия Мария Баракова.

 Диана Райчева ще продължи да ръководи ОУ „Константин Величков” в район „Южен”. Емилия Алексиева е директорът на ОУ „Тодор Каблешков”, Елена Исиклиева – на ОУ „Захари Стоянов”, а Стефан Кичуков – на ОУ „Д-р Петър Берон”. Спаска Кожухарова пък поема ОУ „Димитър Димов”.

 Изненадващо е, че няма класиран кандидат за две пловдивски училища, макар на места желаещите да надхвърляха 10. Тинка Балабанова, която досега ръководеше ОУ „Стоян Михайловски”, яви се на конкурса и има висок резултат на теста, не е класирана. Без директор остава и НУ „Климент Охридски”, което традиционно е на челните места на националните външни оценявания в 4. клас. В областта Весела Симеонова, която бе осъдена на първа инстанция и после оправдана на по-горна за заключване на деца в социален дом, остава директор на школото в асеновградското село Боянци.

Ето кои са останалите:

Ели Аврионова – ПГ „Св. Патриарх Евтимий” – Асеновград
Венелина Радулова – ОУ „Иван Вазов” – Калояново
Дарина Стеева – ОУ „Райно Попович” – Карлово
Таня Караколева – ОУ „Христо Г. Данов” – Розино
Петър Славков – ОУ „Климент Охридски” – Скутаре
Пламена Желязкова – ОУ „Христо Смирненски” – Строево
Петко Георгиев – ОУ „Васил Левски” – Виница
Розета Божанова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Дълбок извор
Иванка Пенева – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Караджалово
Людмила Атанасова – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Куртово Конаре
Атанас Бръсков – СУ „Отец Паисий” – Стамболийски
Спаска Ненчева – СУ „Христо Ботев” – Съединение
Мария Кирова – ОУ „Христо Ботев” – Паничери
Асен Сурчев – СУ „Христо Смирненски” - Хисаря

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ