+ Предложи новина
31.08.2017

Издателство предлага черно-бели учебници за „притеснени родители“

Издателство предлага черно-бели учебници за „притеснени родители“

  Българското образование официално се сдоби с нова придобивка – учебници за бедни деца. Най-масовото издателство – "Просвета", пусна за 8 клас учебници на цена 12 лв. и 9 лв. Вторите са черно-бели. "Те са за родители, които са "притеснени”, обясни пред БНТ шефът на издателството Никола Кицевски. “Притеснени” – разбирайте материално. Така за богатите деца ще има цветни картинки, а за бедните – няма да има.

 “Черно-бели ще бъдат учебниците, само които могат да бъдат такива. Например по математика. По биология не може”, поясни Кицевски. Журналистката на БНТ му спести логичния въпрос – защо въобще са нужни цветни учебници в случаите, когато може да са черно-бели. Еднакъв безцветен учебник не само ще е приемлив ценово за всички родители, но и най-важното – децата ще са равнопоставени. Няма да е повод за дрязги, подигравки и понижено самочувствие в тази чувствителна възраст. А сега черно-белите учебници ще са сигурен знак, че детето идва от по-бедно семейство. Практиката показва, че мнозина родители, дори да живеят в недоимък, ще направят невъзможното само и само да не унижават децата си, да не се чувстват те маргинали и втора категория хора – и пак ще осигурят цветните картинки.

 В българската образователна система безплатни учебници се полагат само за основно образование. До миналата година се плащаха всички учебници от 9 клас нагоре (вкл.), но след смъкването на основното образование до 7 клас с платени учебници стана и 8 клас. В допълнение програмата в 8 клас тази година е нова, тоест учебници на старо не могат да се набавят.  На пазара има и електронни учебници. Те са евтини, около 6 лв., но реално не могат да заменят хартиените.

 Ако някой направи сметка колко плащат родителите за учебници в гимназиалния курс (примерно 6 предмета по 12 лв.), ще сбърка, защото такава сметка не може да се направи на този етап. Както е известно, издателствата са много, учителите сами определят по кои учебници да се преподава, цените им са различни, а повечето училища ще направят своя избор след 1 септември. Но това е малкият проблем. Големият е, че децата учат не само от учебници, а и от сборници, учебни тетрадки, обикновени тетрадки…

 Усилено изучаване на чужд език, какъвто е масовият случай, изисква 4-5 помагала. "Учебникът по немски, разбрахме, е 45 лв. Само учебникът. Тетрадките са отделно“, сподели, майка на осмокласник. Практиката сочи, родителският портфейл олеква с 200-250 лв. за дете. Ами при две деца? Ами ако училището изисква униформи? Свързахме се и с втори родител – Мария Благоева от София. "Имам две деца. Голямата дъщеря ще е 9 клас, малката – 6 клас. Осмият клас за голямата миналата година уж бе с безплатни учебници, но за английския дадохме за помагала към 100 лв. А за малката, за която всичко трябва да е безплатно, пак давахме пари за помагала. Помня, че сметката за нея излезе някъде толкова, колкото за голямата – към 100 лв. Е, кое му е безплатното на безплатното образование? Нали в основния етап трябва да е безплатно!”, сподели жената.

Източник: www.baricada.org

Снимка: БНТ

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски гьоте институт
Тестове по География
Салса клуб Варна
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Спортни танци видео
Уроци по Пеене онлайн
Уроци по Народни танци София Надежда
Уроци по Немски език София
Фризьорски
Уроци по Информатика Варна
Курс по Фотографии
Примерни тестове по География за кандидат студенти
Индивидуални уроци по Тенис
Уроци по Математика София по домовете
Китайски език София
Аржентинско Танго стъпки
Плуване деца София
Курсове по Счетоводство Варна
Народни танци Пловдив
Уроци Китара Пловдив
Уроци Плуване София
Учител по Английски език работа
Индивидуални тренировки по Бокс
Урок по Английски език за 1 клас
Тенис уроци София
Немски език видео уроци
Курс Фризьор Пловдив
Хип Хоп танци youtube
Италиански онлайн
Разговорен Английски онлайн
Индивидуални уроци по Испански
Сугестопедични уроци по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ