+ Предложи новина
03.06.2021

Юлиян Петров: Безплатните летни лагери може да скарат системата на образованието

 Летните лагери за деца за сметка на държавата може да скарат системата на образованието, предупреди лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Според него е неуместен лимитът от 70 ученици на школо, при положение, че има учебни заведения със стотина деца, но и с по над 1000. Освен това не са ясни критериите, по които ще се решава кой да отиде на почивка. Указанията към момента са всяко училище само да определи децата, а според синдикалистите в този процес фокусът трябва да бъде върху ученици в неравностойно положение. 

 Въпреки че не са съвсем ясни регламентите, новата Национална програма „Отново заедно“, трябва да стартира веднага, за да могат пътуванията да се осъществят, след като приключи удължаването на учебната година – до 23 юни за учениците до 3. клас и до края на юни за 5.-11. клас. Програмата е разработена от МОН и ще се осъществява съвместно министерствата на финансите и на туризма, като предвижда децата да почиват за седмица, в малки групи, при спазването на всички противоепидемични мерки, като държавата ще поема разходите  за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки на учениците и придружаващите ги учители. 

 За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища, но реално ще се възползват около 30 000 ученици. Това е малък процент от цялата система и неминуемо ще има недоволни, предупреди д-р Петров.  Вече е водил разговори с министър Николай Денков и зам.-министъра Мария Гайдарова, вероятно предстои уточняване на критерии със социалните партрьори за включване в лагерите. При всички случаи ще се иска съгласието на родителите, а заявките ще се одобряват по реда на постъпване до изчерпване на бюджета. Очаква се учебните заведения да получат конкретни указания в началото на юли.

 Според лидера на Синдикат „Образование“ проектните дейности и седмиците за компенсиране на дефицити след края на редовното учебно време може да се окажат формални. „До тях се стигна, защото очакването в обществото бе да има наваксване, но ние бяхме против още в началото. Причината е, че учениците с дефицити обикновено не се включват в летни дейности. Опитът ни показва, че който има най-голяма нужда, не участва, каза Юлиян Петров. Припомняме, че първата седмица с проектни дейности в начален курс е задължителна, а в другите две седмици за наваксване се ходи по желание, като задължително трябва да е само за децата с пропуски.

 От синдикат „Образование“ очакват ниска посещаемост. Училищата масово предвиждат занимания по няколко часа на ден, а когато малките не са обхванати целодневно в обичайния си ритъм, това създава трудности на работещите родители да ги прибират на обяд и те първи се отказват. Затова очакванията ни са, че компенсиращото обучение по-скоро няма да компенсира дефицитите, каза д-р Петров. Анализите на синдиката сочат, че пропуските са налице. Те обаче не са толкова по отношение на знанията, колкото страда социализацията, има и ефект на затлъстяване, уточни д-р Петров.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Online уроци по Английски език
Уроци Танго
Уроци по Плуване за деца Варна
Италиански за начинаещи онлайн
Частни детски градини София
Частни уроци по Математика Пловдив
Курсове по Френски език
Школа за Народни танци в Русе
Дистанционно обучение Математика
Салса школи в София
Плуване техника
Бизнес Английски
Фризьорски курсове
Компютърна грамотност онлайн
Нива Английски език
Английски а1
Народни танци в Младост 3
Варна Бокс
Индивидуални курсове по Английски
Курс за Фризьор
Немски език Варна
Летни курсове по Немски
Народни танци София кв Гоце Делчев
Клубове за Народни танци Стара Загора
Курсове по Италиански Бургас
Тренировки карате видео
Курсове по Готварство
Частни уроци по Японски език
Курс по Английски Варна
Салса танци Пловдив
Уроци по Плуване за деца на 3 години
Частни уроци по Български език Стара Загора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ