+ Предложи новина
24.12.2015

Историци настояват за редакция на значими събития и факти в учебниците

Историци настояват за редакция на значими събития и факти в учебниците

  Историци настояват за редакция на значими събития и факти в учебниците. Корените на българската държава, например, според тях трябва да се търсят около 165 г. Изследователи като Петко Колев смятат, че в учебникарското твърдение: „Хан Аспарух основава българската държава през 681 г.“ има поредица от грешки. „Титулът не е хан. По надписите е канас сюбиги с „к“. Той не е създател на нова държава. Това е едно продължение на стара Велика България“, обяснява историкът.

 Според изследователи трябва да бъдат привлечени, например, арменски източници за нашата история от преди Аспарух. Трябвало да бъде доказана и иранската теория за произхода на българите. За младият преподавател по история Емил Джасим повторен прочит на до момента неоспоримите факти все пак трябва да има. За българска държава през II век е малко прибързано да се говори дори според застъпниците на новия прочит в ранната ни история.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ