+ Предложи новина
05.02.2019

Искат промяна на регламентите при напускане на училище заради заминаване в чужбина

Искат промяна на регламентите при напускане на училище заради заминаване в чужбина

 Да се променят регламентите при напускане на училище заради заминаване в чужбина и връщане обратно, настояват от Център "Амалипе". Този процес е интензивен сред ромите и турците, а в момента няма реални данни за него. Както при напускане на държавата се иска документ за съгласие от другия родител, така може да е задължително да се представи и удостоверение от училището, че детето е отписано оттам, предлага председателят на организацията Деян Колев.

 Въпреки намеренията за обвързване на системата за обхват с граничните служби, то още не е факт. В други държави системата е гъвкава и често поема децата. Особено в Германия обикновено ги записват на училище. Когато се върне ученикът обаче, той трябва да представи документ оттам, заверен с апостил – изискване, което масово не се спазва, и пречи хлапето да се запише отново у нас. Още по-сложно е, ако си дойде в средата на учебната година – нито може да му се признае половинката зад граница, нито е уместно да се чака началото на следващата. Ако пък е учило 2 г. по друга система, често нашата не ги признава и ако го върнем с 2 г. назад, ученикът напълно ще се домитивира, посочи Колев. Според него в по-дългосрочен план може да си мисли за обща система на министерствата в различни държави, която да следи движението на деца.

 Друга необходима промяна касае реформата с делегираните бюджети. От „Амалипе” отчитат като добра стъпка отделянето на повече ресурси за малки училища, допълнителни пари за работа с уязвими групи, поемането на разходите за пътни на средношколци от село до училище, добрия диалог с МОН през последната година. Настояват обаче, както има единен стандарт за ученик, паралелка и институция, да се въведе отделен и за училище, което е единствено в населеното място. Колев се мотивира с това, че ако в Христо Даново такива учебни заведения имат по 500 ромчета, в Северна България са с по 100. „Политиките трябва да се правят не за големите градски училища, а и за селските и ромските. Двата типа са като крилата на самолет – ако едното е повредено, пада цялата машина”, обобщи Колев.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни детски градини Банкя
Swing танци клуб
Обучение ит специалист
Частна детска градина София Надежда
Волейбол деца Плевен
Курс по Гръцки език
Езикови школи София Немски език
Уроци по Английски Бургас
Шофьорски Курсове Ямбол
Как да науча бързо Английски
Карате клуб София
Онлайн Английски за деца
Курсове по Немски език София
Уроци за матура по Български език
Компютърни курсове София
Частни уроци по Испански език София
Суинг танци Варна
Модерен Балет София възрастни
Частни уроци по Немски Люлин
Уроци по Пиано Велико Търново
Немски за начинаещи онлайн безплатно
Как да науча Английски
Летни курсове Варна
Онлайн учител по Английски
Тренировки по Волейбол Варна
Школа за Модерни танци Пловдив
Салса София
Народни танци Бургас
Курс Италиански език
Vimeo уроци по Английски
Курсове по Фотография
Курс по разговорен Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ