+ Предложи новина
02.06.2020

Искат да закрият училището и в горнооряховското село Поликраище

 Мирен протест срещу закриването на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в горнооряховското село Поликраище организираха местните жители. Те пресичаха организирано главния път Русе - В. Търново. След протеста от просветното министерство съобщиха, че ресорният министър Красимир Вълчев ще посети училището, за да се запознае със случая.

 Това е третото и последно училище в населеното място, което затваря врати след решение на Общинския съвет в Горна Оряховица преди месец. „Господа, не произнасяйте смъртната присъда на третото училище в Поликраище“, заяви директорът на закритото училище Марин Тодоранов.

 Жителите са предприели всички мерки за запазването на училището са в рамките на закона. „Написали сме протестни декларации до всички институции в страната. Имаме отговор от МОН, че преди да се предприемат мерки за актуализиране на училищната мрежа, трябва да има широко обществено обсъждане“, обясни учителят по физика в училището Марияна Георгиева. Тя посочи, че такова обсъждане не е имало и не са били взети под внимание желанията на родителите и децата в Поликраище. „Училището трябва и ще го има. Управляващите трябва да чуят гласа на народа“, призова Проф. Георги Георгиев, преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий.

 Общинската комисия по образование е обяснила, че причина за затварянето на училището са родителите, които не пускали хлапетата да учат там. „Училището трябва да има минимум 120 ученици, тогава нещата се случват. За съжаление те са 4 пъти по-малко по този критерий.”, каза председателят на комисията Иван Момъков. Там имало само 33 деца, от които едва три се водели от Поликраище, а останалите от съседни населени места. „Не Общинският съвет в Поликраище закрива училище, а родителите направиха това нещо, тъй като към момента близо 60 деца на възраст от първи до седми клас учат във Велико Търново и Горна Оряховица.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ