+ Предложи новина
29.08.2018

Йовковият Серафим не стресна зрелостниците на поправката по БЕЛ

Йовковият Серафим не стресна зрелостниците на поправката по БЕЛ

 Тракторист от Белозем, Пловдивско писа за добротата и самотата на Серафим от разказа на Йордан Йовков на поправителната сесия на матурите вчера. 50-годишният мъж се бори за средно образование, защото така ще взима по-висока заплата. Сред по възрастните кандидат-зрелостници бе и 45-годишен заварчик от град Куклен. И той се бореше зе средно образование пак заради мерака на по-висока заплата.

 Около 350 души се явиха на задължителните матури по български език вчера в Гимназията по машиностроене в Пловдив. Героят на един от най-хубавите разкази на Йордан Йовков развали настроението на много от тях. Те трябваше да напишат есе за него. Мнозина признаха, че дори не са чували за добрия Серафим. Джем Али бе сред младежите, които напуснаха намръщени матурите. Той призна, че никога не е чел и ред от Йовков, но се надява да се е справил добре на тестовете и така да докара до заветната тройка. Али отива да робати при родителите си в Германия.

 На поправката на матурите беше и отличничката от Английската гимназия Рафаела Василева. Тя не успяла да да се яви на първите изпити заради здравословен проблем. Тогава се падна стихотворението "Вяра", а точно то било любимото й. Сега се наложи да пише за Йовковия герой. Две млади дами от Испания и Гърция също бяха на поправителните матури. Те са израснали в чужбина, но за да продължат с висше образование тук трябва да изкарат родните матури.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ