+ Предложи новина
25.06.2019

Интересът към специалностите на ПУ „Паисий Хилендарски” и тази година остава висок

Интересът към специалностите на ПУ „Паисий Хилендарски” и тази година остава висок

  Общо 289 са отличните оценки на кандидат-студентите по време на предварителните изпити в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От тях пълните шестици са 66, а отличните оценки над 5.50 – 223. Общиат брой отлични оценки през 2018 г. бе 231, а пълните отличия – 40, съобщават от висшето училище. Броят на оценките „Много добър“ е 554, „Добър“ – 546, среден успех са показали 256 души, а слаб – 287. Няма анулирани изпитни работи.

 Резултатите съобщи зам.-ректорът по учебна дейност на Пловдивския университет доц. д-р Мария Стоянова. Тя припомни, че в предварителната изпитна сесия от 1 до 4 юни включително участие бяха заявили над 1700 кандидат-студенти, а броят явявания беше 1932, тъй като много кандидати бяха избрали да участват в няколко изпита. Най-масов, макар и най-силно затруднил кандидат-студентите в ПУ „Паисий Хилендарски“, е изпитът по български език, защото е един от основните при формиране на бала в повечето специалности. На него се явиха 818 кандидати, от които с отлични оценки са 70 човека, петима от тях с пълно отличие. 181 са писмените работи с оценка „Много добър“, 206 – „Добър“, 114 – „Среден“, а 247 души или 30% от явилите се са показали слаб резултат.

 Вторият по интерес от страна на кандидат-студентите изпит е този по английски език. Прегледаните писмени работи са 270, което с 42 повече спрямо 2018 г.

 Интересът към специалностите на ПУ „Паисий Хилендарски” и тази година остава висок, заради по-добрата пазарна ориентация на бакалавърските програми в деветте факултета. Получилите отлични оценки (5.50 и по-висока) на предварителните изпити в ПУ „Паисий Хилендарски“ могат да се запишат в избрана от тях специалност още при подаване на кандидатстудентските документи. Съответните изпити трябва да удовлетворяват изискванията за прием в посочената специалност. Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези от планираните за провеждане през м. юли редовни конкурсни изпити. С получените оценки кандидатите могат да участват в класирането или да се явят отново на същите конкурсни изпити в редовната кампания през юли, ако получената оценка не ги задоволява. При формирането на бала за класиране се взема по-високата оценка.

 Положилите успешно предварителните конкурсни изпити могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: до 26 юни 2019 г. в университета, в бюрата по градове (до 24 юни 2019 г.) или по интернет (през сайта https://ksk.uni-plovdiv.bg).

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Дизайн
Нови уроци по Хип Хоп танци
Английски език ниво а1
Балетни школи за деца в София
Школи по Английски език за деца
Обучение по Английски
Частни уроци по Български език и Литература София
Атлас по География
Курсове по Фризьорство София
Школа за Народни танци Младост
Езикови школи София Италиански
Курсове по Фризьорство курс
Частни уроци по БЕЛ Варна
Курсове за Масаж
Клуб по Спортни танци София
Немски център
Индивидуални уроци по Испански София
Езикови курсове Немски
Курс по Немски Варна
Руски език Варна
Пилатес за гърба
История на БГ
Курсове по Биология
Уроци по Английски Варна
Школа за Народни танци София център
Уроци по Турски език Стара Загора
Народни танци Пловдив жк Тракия
Уроци по Литература за 7 клас
Уроци по Немски език София
Курс по Руски език Бургас
Курсове Английски София
Медитация Йога
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ