+ Предложи статия
08.01.2018

Иновативен несесер за телефони въведоха в училището в пловдивското село Борино

Иновативен несесер за телефони въведоха в училището в пловдивското село Борино

  Специален несесер, в който да си оставят мобилните телефони по време на час, въведоха в класната стая семокласниците в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Борино, Пловдивско. Всеки от 18-те ученика си оставя в определено отделение на несесера с номера му изключен телефона си с влизане в час и си го включва в следващото междучасие. Инициативата дошла от родителите, учениците и класната им.

 "Предложението за несесера дойде от родител на дете в класа, след като на родителска среща търсихме вариант как телефоните да са далеч от децата, за да не се разсейват в час. Майка на дете, която е шивачка, го уши и го поставиха на видно място в класната стая", каза директорът на училището Зекир Велиев. С несесера учителят винаги бил наясно къде е телефона на ученика, а за децата било доста по-удобно да виждат къде е и след края на часа да го включат. Родителите също знаели кога детето е в час и междучасие. "Вижда ми се доста по-неудобно да се оставят телефоните на бюрото на учителя както правят в някои училища, защото така се създава хаос и разкоцентриране, губи се от учебното време на учениците. На педагогически съвет следващата седмица ще обсъдим с колегите и планираме да въведем системата на несесера в цялото училище", каза Велиев.

 Той поел поста на директор от миналата учебна година, 25 години преди това е преподавател по география и история в училището. От както е директор въвел зрелостниците да се изпращат в тоги. Първите тоги били изработени с 1000 лева дарение от софийска фирма на мъж родом от Борино и на тържеството зрелостниците били изпратени паметно облечени в тях. 

 Общо 137 са учениците на училището в общинския център. "Това, че сме училище в планинско село не означава, че не можем да въвеждаме иновации. За съжаление голям проблем за нас е демографския срив и много голямата икономическа миграция. Надяваме се чрез промените за делегираните бюджети на училища като нашето в такива трудни райони да успеем да продъществуваме", коментира Велиев. В училището му има 19 ученика в 5 клас, 21 ученика в 6 клас, но в по-малките класове има срив на броя на учениците заради гурбетите на местните по страната и чужбина. От училището планират да открият от следващата учебна година профилирана паралелка за IT специалисти и да привличат в нея да учат деца и от съседните общини.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ