+ Предложи новина
11.07.2018

Инициативата на „Резиденция Баба“ пренася за месец младежи от града на село

Инициативата на „Резиденция Баба“ пренася за месец младежи от града на село

  Експеримент пренася младите хора от града на село за месец. Инициативата на "Резиденция Баба" цели да помогне на хората от малките населени места и да спре обезлюдяването на селата. Проектът се провежда за трета поредна година. Записването на кандидати, готови да заживеят под един покрив с баби от карловските села, бе до вчера. Доброволците ще им помагат в поправяне на покриви, беседки. Ще могат да се включат и в приготвянето на зимнина. Ще имат възможността да направят видеа и фотографии, както и да записват фолклорни песни.

 "Така те оставят трайни следи и в сърцата на местните. На бабите и дядовците им е мило, че получават помощ, внимание дори и обич от внуците си под наем, както сами се наричат участниците", коментират от "Резиденция Баба". Тазгодишната група започва живота си на село от 6 септември. В Пловдив преди дни се проведе среща, на която дойдоха желаещи, за да зададат въпросите си и чуят преживяното от вече участвали в проекта. 28-годишната Милица е преминала през предизвикателството, а на Кристина тепърва предстои. Момичетата са убедени, че не е трудно да напуснеш градския живот. Не е толкова фрапиращо, защото можеш да вземеш на село част от нещата, с които си свикнал. „Няма нещо, което да ми липсва. А и ще си взема пресата, сешоара и червилото“, споделя с усмивка Кристина.

 "С грим, без грим - на село е весело", смята Милица и допълва как всеки ден с баба Танче си клюкарили в двора за другите - кой, къде, защо. Наред с веселбата на селото обаче Милица разказа и за ангажиментите, които е имала през деня. Събирала е зеленчуци с баба Танче и съпруга дядо Васко, подготвяли заедно зимнината. Когато не била в дома на своето приемно домакинство, Милица общувала с младежите в селото.

 В началото местните били скептични към градските гости. Участниците в проекта ги питали какво не им харесва в селото, а младите отговаряли, че всичко там било умряла работа. Затова и се готвели да напуснат селото и да заминат на бригада в Англия.

 „Всеки ден им ставахме все по-интересни, докато един ден не ни поканиха на младежката им сбирка. Правеха я всеки петък и събота в техния младежки клуб. Слушаха чалга, пушиха и консумираха алкохол. Бяхме възмутени, но такава е реалността на село“, разказва Милица. След поредната такава среща резидентите решили, че все пак могат да им предложат нещо по-добро да се случи. Те успели да увлекат младежите да спрат да пушат, да спрат да хвърлят боклуци на земята и да освежат неподдържаното от години място със задимени стени. И така ремонтът започнал. Почистили и боядисали в жълто и зелено. Ентусиазирано младежите от селото сами си купили бои. Кметът им осигурил четки. Така резидентите и местните младежи започнали заедно да създават един нов младежки клуб. След усърдна работа на мястото се появили дори пейки, маси и столчета.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски Красно село
Уроци по Испански език София
Частни уроци по Руски език София
Тренировки по Бокс в София
Курсове Руски език
Частна детска градина София Света Троица
Арабски език за начинаещи
Частни детски градини Хиподрума
Йога за отслабване
Народни танци за деца Варна
Курс Фризьорство
Частни уроци Английски
Частни детски градини Овча Купел
Online курсове по Холандски
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Уроци по Руски София
Частни уроци по Български език
Сертификати по Английски език
Йога видео уроци
Курсове за Фризьори Варна
Курс Немски Бургас
Частни уроци Английски Пловдив
Волейбол тренировка
Уроци по История
Учител по Математика Младост
Английски език София
Курсове по Фотография
Изучаване на Испански език
Частни уроци по История Пловдив
Пилатес упражнения за отслабване
Спорт за деца Варна
Киокушин тренировки
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ