+ Предложи новина
17.04.2016

Имоти на МОН се „трансформират” в чалга клубове

Имоти на МОН се „трансформират” в чалга клубове

  Гражданско сдружение призова просветния министър Меглена Кунева да разпореди незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на луксозната чалготека “Ревю” в Националния студентски дом на площад “Народно събрание” (Клубът има 10-годишен договор с Националния студентски дом до 2022 година, б.р.). Скандално и абсурдно е имоти на МОН да се „трансформират” незнайно как в чалга клубове, където не само се въртят гьобеци и се лее твърд алкохол до зори, но и край които се навъртат на рояци наркопласьори, заявяват от сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”. Припомня се, че Националният студентски дом по статут е юридическо лице към Министерство на образованието, младежта и науката, а в Постановление № 65 на Министерския съвет от 13 март 2010 година изрично е казано, че той „организира и подпомага дейности на студентите в областта на изкуството, културата, образованието и науката”. Никъде не е формулирано обаче, че Студентският дом ще подкрепя и лансира чалга културата и пошлите и вулгарни чалга ценности, подчертават от Сдружението на майките срещу насилието. Иска се също така да станат известни „анонимните чиновници от Министерството на образованието, младежта и науката, които са съдействали и допринесли уникалното културно средище на пл. „Народно събрание” до паметника на Цар Освободител да се превърне в Мека на поп-фолка”.

 От сдружението изтъкват, че Студентският дом е създаден през 1933 година, който става културна институция с неоспорим принос и заслуги в духовното развитие на страната ни през всички тези изминали десетилетия. За съжаление, продължава писмото до Кунева, напоследък Студентският дом е известен в публичното пространство не с изяви на театрални формации, спектакли на танцови трупи и премиери на книги, а най-вече с изявите на шумно рекламирани силиконови поп-фолк певици, които гастролират най-редовно в луксозната чалготека в Националния студентски дом. По думите им, абсурдът е пълен - сакралната сграда на Студентския дом, строен навремето със солидарните усилия на всички студенти, на университетски преподаватели и на най-родолюбивите кръгове от българското общество за да се осъществи една дългогодишна идея - българското студентство да има свой дом, днес се е трансформирала в предпочитано средище за изява на разсъблечени чалга изпълнителки, амплоато на които са кючеци и ориенталски „хитове” с пошли и вулгарни текстове.

 От Гражданското сдружение предлагат освободените от чалготеката помещения в Студентския дом да бъдат предоставени за разкриването на нов, модерен Център за изкуства, който може да изпълнява успешно и функцията на филиал на Литературен клуб „Перото”, както и да приютява арт пърформанси, давайки шанс за изява на млади, търсещи творци с оригинално мислене.

Източник: www.news.bg

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ