+ Предложи новина
13.07.2017

Има опасност деца от община Исперих да останат без училище от есента

Има опасност деца от община Исперих да останат без училище от есента

  Деца от три села могат да останат без училище от тази есен. Причината е, че общинският съвет в Исперих е дал съгласието си за закриване на школото в село Тодорово. Решението е взето на последното заседание на местния парламент и влиза в сила от 1 септември 2017 година. Омбудсманът Мая Манолова се запозна на място със случая и в ефира на Дарик коментира, че жителите на селата край Исперих настояват училището да се запази. По думите й закриването на образователната институция е в разрез с обявения от правителството приоритет за задържане на децата в системата.

 "Хората от тези села искат училището, в което учат децата им да бъде запазено. Дойдох на място, за да се уверя на място каква е волята на хората от региона. Наистина се убедих, че това решение е взето на Общинския съвет в Исперих и е взето срещу волята на хората, които живеят в тези села. Това решение е взето на базата на една програма, при която училище с под 62 деца следвало да бъде закрито. Но в момента в училището учат 70 деца. С преместването на осмокласниците в по-високата образователна степен децата ще останат 59", обясни омбудсманът.

 "Ако това решение остане в сила, то ще бъде в пълно противоречие с политиката на правителството за обхващане и задържане на всички деца в образователната система. И аз имам уверението от министъра на образованието, че той е готов да преразгледа своята заповед. Също така през следващите дни ще информирам депутатите от област Разград, за да се ангажират със случая. След като има воля от изпълнителната власт, от министерството, след като може да бъде осигурено допълнително финансиране, няма никаква разумна причина това училище да бъде закрито", каза още Мая Манолова.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ