+ Предложи новина
30.01.2018

И варненци сляха ваканциите

И варненци сляха ваканциите

  Грипна епидемия е обявена в още две области в страната - Русе и Кюстендил от утре, 30 януари, като е дадена препоръка за преустановяване на учебните занятия, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Учениците във Варна излизат в грипна ваканция.

 Драстично са скочили болните от грип и остри респираторни заболявания в морския град във всички възрастови групи. По последни данни броят им е 198 на 10 000, докато за първите четири дни на миналата седмица те бяха 163 на 10 000. Най-висок процент болните ученици - 38%, има в ОУ "Патриарх Евтимий" в Белослав. 29% липсващи ученици има в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Повеляново и 32% в СУ "Димитър Благоев" в Провадия. Грипната ваканция започва от утре - 30 януари и ще продължи до края на седмицата. Дните от 3 до 6 февруари са междусрочна ваканция. Така учениците ще възобновят учебните занятия на 7 февруари.

 Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчано преустановяване на учебните занятия в общината от утре до 02 февруари, включително. На територията на община Габрово за неучебни са обявени дните 30 и 31 януари поради високото ниво на епидемичния процес на грип. Поради обявена грипна епидемия в 619 училища в страната няма учебни занятия.

 В област Хасково се удължава грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 02 февруари, включително. От утре до 02.02.2018г., включително, се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград.

 До 2 февруари продължават да са в сила противоепидемичните мерки на територията на област Бургас. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

 Наближава пикът на грипната епидемия и се очаква той да достигне през новата седмица, след това  ще има спад, обясняват специалистите. Замърсеният въздух допълнително усложнява епидемичната обстановка и усложнеията като бронхит се срещат все по-често. Грипна епидемия е обявена в една трета от областите в страната, училищата остават затворени.

 "Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея", коментира пред "Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 "За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост", обясни той. Лечението на вирусна инфекция в никакъв случай не трябва да бъде с антибиотици. Не само, че не помагат, а напротив - могат и да усложнят ситуацията, предупреждават лекарите. Все повече лекари регистрират усложнения като бронхит и пневмония.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ