+ Предложи новина
06.07.2018

И тази година ниският интерес към професионалното образование се запазва

И тази година ниският интерес към професионалното образование се запазва

 Негативната тенденция за закриване на паралелки в гимназиите, приемащи след седми клас, става все по-устойчива. Липсата на достатъчно ученици т.г. е довела до закриването на около 8% от планираните паралелки в София. Това показват данните на Регионалното управление на образованието в София след първото класиране в столичните гимназии, което излезе преди два дни - първоначално със сгрешени балове за прием, които след цял ден проверки бяха коригирани. След второ и трето класиране при липса на кандидати може да се закрият и още паралелки.

 Данните показват, че от 236 планирани профилирани паралелки закрити след първото класиране са 15 паралелки (минус 6%), които не са успели да съберат минималния брой от 8 ученици. При професионалните паралелки закрити са 16 паралелки от утвърдени 149, т.е спад от 10.5%. Общо за столицата процентът на нереализираните паралелки е 8%, докато година по-рано той бе 7%. През учебната 2017/2018 г. бяха закрити 5% от утвърдените профилирани и около 11% от замислените професионални паралелки.

 "Закриването на паралелки е тенденция, която все още не може да бъде преодоляна въпреки усилията на министерството да преориентира учениците към професионалното образование", коментира шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Експертът Ваня Станчева обяви, че без кандидати са се оказали изключително търсени специалности, за които експертите дори не били допускали, че няма да се намерят желаещи. Сред тях са например паралелките, обучаващи за професията "багерист" и "каменоделец" (нова за столицата) - те не са пожелани от нито един младеж. Само 5 са били кандидатите да се обучават за специалисти в спа центровете, поради което и тази паралелка е закрита. Нулев е бил интересът още към паралелки по електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника, производство на кулинарни изделия, автоматизация на непрекъснатото производство. Изненадващо за РУО без достатъчно ученици се е оказала и паралелката за производство на тапицирани изделия в 176-о обединено училище "Св.св. Кирил и Методий" в с. Нови Искър, въпреки че в района наскоро са се открили нови мебелни предприятия и гимназистите биха могли бързо и лесно да си намерят работа там.

 Вчера Ваня Кастрева поднесе пред БНТ извинения на родители и ученици заради инфарктната ситуация от вторник с грешното класиране, предизвикано от объркани балове в 4 столични училища и довело до блокиране на системата за проверка на резултатите. Все още експертите на РУО и МОН не могат да кажат на какво се дължи допуснатата "техническа грешка" с изчисляването на баловете. От вчера, при вече излязло окончателно класиране, до петък бъдещите осмокласници могат да се запишат в приетата специалност или да участват на второто класиране, което ще бъде обявено на 12 юли т.г.

 Най-желана тази година е била паралелката с профил чужди езици - английски и испански - в 22-ро СУ "Г.С. Раковски", предпочетена от 2098 ученици. На второ място по брой кандидати е паралелката с немски и английски в 164-а испанска гимназия, избрана от 1969 души, а на трето - паралелката с английски и испански в Първа английска гимназия. От професионалните гимназии най-желани са специалностите "Банково дело" и "Електронна търговия", както и "Системно програмиране" с английски език в професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов".

 За прием в софийските гимназии след 7-и клас т.г. са кандидатствали 8896 младежи от общо 10 071 ученици, завършващи основно образование. Заявления не са подали над 1100 души. Някои от тях може да са кандидатствали за училища към спортното и културното министерство, но масово става дума за ученици, които са имали двойки на НВО.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ