+ Предложи новина
13.07.2017

И тази година най-много кандидат-студенти искат да станат психолози

И тази година най-много кандидат-студенти искат да станат психолози

  Четворки от входните изпити по български език и по история осигуряват прием в специалността право в СУ след първото класиране на кандидат-студентите в тазгодишната кампания. Най-ниският бал, с който е приет студент в тази специалност, е 21 (при максимално постигнат 28.98). Доста ниски са баловете и в специалността международни отношения, където последният приет студент е с бал 14.53. При психология най-ниският бал, осигурил прием в тази специалност, е 23, т.е. при две отлични оценки от матурата по български и по чужд език и оценка над 3.70 от входния изпит (който може да е български или чужд език) човек би могъл да влезе в психология. 7230 младежи са подали документи за прием в най-старото ни висше училище, което е със 731 души повече от м.г. (6499 души).

 За шеста поредна година психологията остава най-желаната специалност в най-престижния ни университет. Запазва се и интересът към информатиката, но за сметка на това педагогиката изпада от топ 10 на предпочитаните от младите хора професионални направления. От университета не се наемат да посочат на какво се дължи големият интерес към психологията. Според рейтинговата система на университетите около 62% от дипломиралите се в СУ психолози се реализират по призвание, а безработицата при завършилите тази специалност е едва 2.75%. От петте университета у нас, обучаващи по психология, само Нов българския университет "изкарва" по-малко безработни психолози - 1.71%.

 На второ място по предпочитания е специалността публична администрация, която м.г. бе на 4-та позиция, а на трето място - социологията, която спада с една позиция по-надолу от м.г. Четвъртото място е за английска филология, а компютърните науки и софтуерното инженерство си запазват петото и шестото място. Изненадващо на седма позиция се появява българската филология, която м.г. не присъстваше в топ 10 на желаните специалности, следвана от две "компютърни" специалности - информатика и информационни системи. Правото тази година е реабилитирано на 10-о място, след като м.г. бе изпаднало от класацията.

 Учудващо педагогиката, към която се забелязваше засилен интерес през последните 4 години, изобщо не присъства сред 10-те най-предпочитани от кандидат-студентите специалности. На фона на острия недостиг от учители т.г. тя е на 12-о място, въпреки че е обявена и за приоритетна специалност. Данните в рейтинга на вузовете относно реализацията на завършилите педагогика обясняват донякъде слабия интерес към това направление в СУ - докато там приложението на придобитото висше образование по педагогика е оценено на 73%, то в университет "А. Златаров" в Бургас 78% от завършилите успяват да се реализират по призвание, а в Тракийския университет в Стара Загора този процент е 80.5 на сто.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ