+ Предложи новина
20.07.2018

И след второ класиране елитните гимназии в големите градове не попълниха местата си

И след второ класиране елитните гимназии в големите градове не попълниха местата си

  Около 1700 места останаха свободни в софийските гимназии след второто класиране. 33 места има дори в осемте най-предпочитани столични гимназии. В Софийската математическа има 4 свободни места, а в 91-ва немска - 1, информира БНТ.

 За тези свободни места в третото класиране могат да участват ученици, които не харесват училището, в което са приети. Те обаче трябва да се отпишат и да участват в класирането със Свидетелството за завършено основно образование. Освен това не могат да подадат документи по електронен път, а само в училище - гнездо. Записването за участие в третото класиране е от 20- ти до 24- ти юли.

 В Пловдив - нито едно свободно място в Английската гимназия и единични бройки в другите елитни училища се появиха в списъка с незаетите позиции след 7. клас след второ класиране. Още две момичета може да приеме ЕГ „Иван Вазов” в паралелка по немски, а също 2 момчета и една девойка – с италиански. Във Френската има 5 свободни бройки с френски и 11 с английски. Само едно е непопълненото място в специалност „Банково дело” в Търговската.

 За сметка на това обаче все още има много възможности в профилираните паралелки в СУ-тата и в професионалните гимназии. Списъкът с всички вакантни места е публикуван в сайта на Регионалното управление по образование. За тях на трето класиране имат право да кандидатстват ученици от следните групи: неприети на първи и втори тур; деца, които не са кандидатствали до момента; ученици, записани при първо и второ класиране, но изтеглили документите си.

 Желаещите подават заявление до началника на РУО в един от 22-та центъра за прием на документи или онлайн. Учениците, които са записани на първо и второ класиране, но са изтеглили документите си, не могат да кандидатстват онлайн, а само в центровете в периода от днес до 24 юли. Задължително се представя оригинал на свидетелство за основно образование, удостоверяващо обстоятелството, че ученикът не е записан.

 Варна - свободните места за прием след седми клас след второ класиране са 763. Това каза за началникът на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова. Незаетите позиции са основно в професионалните гимназии. От общо 3772 ученици, които трябва да продължат образование в осми клас, след първо и второ класиране са записани 3274. Очакванията са в трето класиране да се включат малко над 400 ученици. Те ще са предимно такива, които досега не са класирани никъде, посочи Генова.

 Подаването на документи за участие в трети етап на класиране започва на 20-ти юли и ще продължи до 24-ти. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 26-ти юли.

Източник: www.novini.bg  www.marica.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Математика София Младост
История на архитектурата
Курс по Грим
Уроци по Пиано цени
Уроци по Салса онлайн
Курсове по Испански Пловдив
Уроци по Балет за деца
Уроци по Гръцки език София
Online Курсове по Английски
Курс по Английски език Пловдив
Летни курсове Английски
Курсове по Английски език за деца
Немски език за начинаещи
Салса Плевен
Уроци по Пеене онлайн
Брейк танци уроци
Латино танци за начинаещи
Уроци по Английски Пловдив
Уроци по Пиано цени
Латино танци уроци за начинаещи
Уроци по Английски език в Люлин
Индивидуални уроци по Плуване
Частни уроци по Математика Пловдив
Частна детска градина София Бояна
Уроци по Математика Надежда
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Как да научим Немски език
Хип Хоп танци за начинаещи
Частни детски градини Дружба
Курсове за Фризьор София
Уроци по Математика за студенти Варна
Частни уроци по Литература Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ