+ Предложи новина
14.06.2017

И пловдивчани използват трикове, за да запишат първокласниците в желаното училище

И пловдивчани използват трикове, за да запишат първокласниците в желаното училище

  Родители на първокласници са разобличени, че са декларирали настоящ адрес в района на желаното школо и той не е променян. Проверка в системата на ГРАО обаче доказала, че регистрацията е сменена след 1 януари тази година.  Този трик се прилага масово – семейства намират познати в района на желаното училище и се регистрират фиктивно на техния адрес, за да получат полагащите се в този случай 5 точки. На тези, които са разкрити, децата не са записани и местата им са обявени като свободни на втори тур.

 Така дори в най-предпочитаните учебни заведения в града  се оказва, че все още има незаети бройки. В полунощ изтече срокът директорите са ги обявят след края на записването на първи тур и равносметката тази сутрин е, че свободни позиции има във всичките 45 учебни заведения с първолаци в Пловдив. Измежду училищата с най-голям наплив в ОУ „Алеко Константинов” остават 6 непопълнени места, 3 са в старата сграда на ОУ „Душо Хаджидеков” и още 22 в другата, която преди бе на ОУ „Георги Бенковски”. Едно свободно място има дори в ОУ „Кочо Честеменски”, където възникна напрежение заради 112 кандидатстващи деца и само 44 бройки, заети изцяло от подготвачетата в школото.

 Общо 736 са незаетите позиции в града, обобщиха от общинския отдел „Образование”. Към момента от 3639 обявени на старта бройки са заети 2904 – тези родители са удовлетворени от приема на първо класиране и вече са записали децата си там, където електронната система им е отредила място. 247 са анулираните заявления след първото въртене, но в тази бройка освен тези, които са послъгали в заявленията, влизат и всички родители, които не са доволни от мястото на първо класиране и подават молба за участие във второто, като пренареждат желанията според свободните места.

 На този етап има само 3 училища, в които не са приети първолаци от съответния микрорайон, събрали по 19 точки. Това е станало заради намалени паралелки. Освен ОУ „Кочо Честеменски”, за което „Марица” писа, същият проблем има в основната сграда на ОУ „Душо Хаджидеков”.  Там предишни години имаше по 4-5 паралелки, а сега са 3 заради разширяването с другата сграда след обединяването с бившето ОУ „Георги Бенковски”. Третото школо, което не е побрало абсолютно всички деца от своя район, е ОУ „Петър Берон”, където една година приемат 2 паралелки, а през следващата – 3, и тази година е ред на по-ограничения брой места. Само един ученик с 19 точки е останал извън списъците на ОУ „Алеко Константинов”, но вероятно ще влезе на втори тур.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ