Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт. Това е записано в промяната на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Документът е публикуван в "Държавен вестник". В наредбата е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация, съобщиха от МЗХ.
До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в наредбата обаче това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им. С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.
Източник: www.novinar.bg