+ Предложи новина
04.11.2015

Храните в детските заведения и училищата ще бъдат само по БДС

Храните в детските заведения и училищата ще бъдат само по БДС

  Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт. Това е записано в промяната на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Документът е публикуван в "Държавен вестник". В наредбата е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация, съобщиха от МЗХ.

 До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в наредбата обаче това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им. С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.

Източник: www.novinar.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ