+ Предложи новина
03.04.2017

Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни заради задължителен подпис на ректора

Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни заради задължителен подпис на ректора

 Оказва се, че над хиляда дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, са нередовни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина. Такъв е случаят на Мария Бояджиева, която преди време решава да замине за Виена, където да започне работа. За целта трябвало да преведе и легализира дипломата си, но от фирмата, която е била ангажирана ѝ се обаждат и ѝ казват, че от МОН не са приели дипломата и че тя е невалидна, съобщи Нова телевизия.

 Причината - в документа няма задължителният по закон подпис от ректора на Софийския университет. Вместо него й е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи. „Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха”, разказва Татяна Танчева от фирма за легализация.

 Оказва се, че Мария трябва да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис. Процедура, през която трябва да премине всеки друг студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина. „Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са 4-ри подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи”, оправдава се проф. Иван Илчев.

 Така професорът решава да изработи шаблон с подписа си и да го връчи на съветниците си, които да „подписват” дипломите вместо него. „Нали знаете, че движеща сила в човешкия живот е мързелът. И тъй като съм преподавал една година в Япония, там японците се разхождат с печати с подписите си. И аз си направих печат”, заяви проф. Иван Илчев. Улеснението в миналото обаче се оказва допълнителна работа в бъдеще. Минимум веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. От 2009 досега той е положил около 400 реални подписа. Бившият ректор призова студентите, завършили тогава, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата. От Софийския университет опровергаха, че техни дипломи са невалиди А за бившите студенти остава тревогата, че дипломи с подпис и печат могат да не бъдат признати за действителни в чужбина.

 Ръководството на Софийския университет опроверга твърденията, че хиляда дипломи за висше образование, издадени от Алма Матер през 2009 година, са нередовни. Тази информация бе разпространена чрез репортаж на Нова телевизия, излъчен днес, 1 април 2017 г. В него стана ясно, че много бивши студенти са имали проблеми при легализирането на дипломите си, защото вместо с оригинален подпис на ректора на СУ, са били подпечатвани с печат.

  Ето какво обявиха от отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет: "Съгласно Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища в сила към началото на 2009 година подпис под дипломите за завършено висше образование полагат деканът на факултета, който е завършил студентът, и ректорът на университета. Годишно в Софийския университет се дипломират между 5 000 и 7 000 студенти.

  По тази причина подписът на тогавашния ректор на Софийския университет проф. дин Иван Илчев е полаган с щемпел. Всички дипломи, издадени през 2009 година от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, носещи този щемпел, са издадени по законния ред, съдържат необходимите реквизити и са валидни. При необходимост от легализиране дипломите, издадени през 2009 г. с положен с щемпел подпис се преподписват с положен на ръка подпис от проф. Иван Илчев. До този момент са преподписани около 400 дипломи. Тази процедура се извършва по служебен път от отдел „Образователни дейности“ на Софийския университет.

 Междувременно с няколко изменения от 2009 година на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища подпис под дипломите за завършено висше образование полагат ректорът или упълномощени от него заместник-ректори. Всички дипломи, издадени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ след 2009 година са с положен собственоръчен подпис на ректор или на заместник-ректор."

Източник: www.Actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ