+ Предложи новина
16.06.2020

Грипните ваканции вече няма да са време, в което не се учи

  Грипните ваканции вече няма да са време, в което не се учи. Тогава образованието ще е онлайн, както бе по време на извънредното положение. Електронно ще учат и деца, на които се налага да отсъстват по-дълго от училище. В момента по различни причини учениците губят 3-4 седмици, или 10% от учебното време.

 Онлайн образованието по време на грипна ваканция ще бъде записано в Закона за предучилищното и училищното образование, обясни министър Красимир Вълчев пред парламента. Предвижда се още по линия на проекти за иновации да се даде възможност малка част от часовете след 4-и клас експериментално да се провеждат в електронна среда. Това ще е ограничено до 20%. Ще се прави, ако води до подобряване на образователните резултати.

 “Дистанционното обучение е извънредна алтернатива и допълнение на обучението в реалната класна стая. Електронните платформи трябва да се използват за възлагане на задачи, за творчески задачи, за самоподготовка”, каза министърът.

 Електронното обучение не е само от разстояние, то е и в класните стаи, то също трябва да се разширява с цел възможността за използване на повече електронни ресурси, да повишим интереса за учене, уточни министърът. Той допълни, че в електронна среда могат да участват много различни специалисти. Български учен от ЦЕРН например можело да се включи от Женева в урок по физика в някое училище у нас. Електронната среда позволявала много интегрални уроци. Задачата на всички образователни системи е да търсят ефективната комбинация, а не да заличават присъственото обучение с неговите предимства, каза още министърът.

 “Присъственото обучение трябва да остане като основна форма - най-желаната, най-добрата, а електронното обучение да го допълва, където е подходящо”, категоричен е Красимир Вълчев. Оттук нататък обаче трябвало да се търси ефективно смесване на присъствено и електронно обучение. В начален етап категорично трябвало цялото обучение да бъде в присъствена форма. Обучението в електронна среда има предимства и недостатъци, обясни Вълчев.

 Сред негативите той изтъкна невъзможността за социализация в електронна среда. Недостатък на дистанционното обучение е, че част от знанията, уменията, компетентностите не могат да бъдат усвоени ефективно в електронна среда. Такива са голяма част от практическите компетентности, социално-емоционалните умения, двигателните умения, развитието на моториката - все недостатъци, които предполагат децата да бъдат в класната стая. Има множество изследвания в областта на невро-психологията, които показват, че продължително взаимодействие с електронни устройства възпрепятства интелектуалното развитие на децата. Затова онлайн обучението на децата в предучилищна възраст не било в пълната му форма. Било по-скоро тип консултации с родителите и възлагането на допълнителни задачи чрез тях.

 “Днешното и утрешното поколение деца учат и ще учат много повече от електронни устройства и електронни ресурси. Ако учителите не ги насочат към правилните електронни ресурси, те ще бъдат управлявани от алгоритмите на социалните мрежи. Всички образователни системи вървят към това да предоставят на учениците и на учителите повече образователни ресурси, към това вървим и ние, да имаме безплатно визуализирано образователно съдържание по всички образователни програми, което сме си поставили за цел”, обясни министърът.

 От МОН ще правят задълбочен анализ на обучението в електронна среда. За това какви са ризултатите щели да покажат и външните оценявания.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по аржентинско Танго София
Как да науча бързо Английски
Фитнес тренировки
Английски курсове
Спортни танци за деца Бургас
Курсове по Гръцки език Благоевград
Матури по Английски
Школи за Народни танци Варна
Курсове по Английски език Бургас
Латино танци за деца в Пловдив
Уроци по Рисуване за начинаещи
Частна детска градина София Борово
Езикови курсове Бургас
Френски език за деца
Кик Бокс тренировки деца
Йога в Русе
Частни уроци по Математика София Дружба
Народни хора за начинаещи
Спортни танци Стара Загора
Реферат по География
Школа по Пиано София
Курс по Английски език цена
Фитнес за начинаещи
Тест История 6 клас
Курс Английски ИЧС
Тренировки по Бокс в София
Математика за 8 клас
Английски език граматика
Частни уроци по Математика Пазарджик
Йога за всички
Школа по Английски език Стара Загора
Урок по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ