+ Предложи новина
22.01.2018

Грипната епидемия се разраства. Къде няма да се учи?

Грипната епидемия се разраства. Къде няма да се учи?

 Грипна епидемия затвори училищата за три дни в община Благоевград. Болните са достигнали 381 души на 10 000 жители. Училищата ще бъдат пуснати в грипна ваканция, като учениците няма да ходят на училище от понеделник до сряда (22.01.2018 г. - 24.01.2018 г.), това заявиха от Регионалното управление на образованието в Благоевград. В много паралелки в училищата отсъстват по десетина и повече ученици. В някои класове болни са половината деца, казаха учители. С предписания до лечебните заведения са разпоредени необходимите противоепидемични мерки и ще се контролират за изпълнение, а именно:

1. Медицинският персонал да работи с четирислойни марлени маски;
2. Спиране на плановите операции и свижданията в лечебните заведения.
3. Стриктно спазване на разпоредените противоепидемични мерки в лечебните заведения;
4. Прегледите на фебрилно болните да се извършват по домовете от общопрактикуващите лекари;
5. Спиране на детски, женски консултации и профилактични прегледи извършващи се от общопрактикуващите лекари;
6. Спиране извършването на имунизации и реимунизации;
7. Извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания.
8. Задължително проветряване и извършване на дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

 Най-силно е засегната възрастовата група от 0-4 годишна възраст, следвани от възрастовата група 5 -14. Връчено предписание на 19.01.2018 г. до Регионално управление на образованието Благоевград за грипна ваканция на учениците от община Благоевград от 22.01.2018 г. до 24.01.2018 г. включително.

 Учениците в Брезово, Пловдивско излизат в тридневна грипна ваканция, считано от днес - 22 януари. Това съобщи кметът на Община Брезово инж. Радньо Манолов. Причината за издадената заповед за прекратяване на учебните занятия са докладни от директорите на училищата, че 40 % от учениците отсъстват. "В детската градина ситуацията е идентична - от 100 деца, записани в детското заведение, само 20 присъстват. Затова и в детската градина няма да се провеждат занимания и ще остане затворена за три дни", посочи инж. Радньо Манолов. Грипната ваканция в Брезово ще продължи до 24 януари, включително. "По-добре да си стоят вкъщи и да се лекуват, отколкото всеки ден да има повече болни", коментира Манолов.

 Стара Загора е пред грипна епидемия, съобщиха от Здравната инспекция към МЗ. Здравните инспектори отчитат висока заболеваемост в община Димитровград, област Хасково, но все още не са достигнати предепидемични нива. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

 Още миналата седмици Регионалната здравна инспекция в Силистра издаде ограничителни мерки, включващи профилактични прегледи и имунизации на здрави деца и профилактични прегледи на бременни. Ограничават се свижданията в болничните отделения и се въвежда пропускателен режим.Причината са установените предепидемични стойности на острите респираторни заболявания в региона. Отчетени са 213 болни на 10 000 души. Това е над средното за страната 176 на 10 000 души. Най-засегнати са възрастовите групи до 4 и над 30 години. Има съобщения от личните лекари за случаи с клинична характеристика на грип. Вземат се проби, за да се установи циркулацията на грипните вируси.

 И Бургас е в предепидемична обстановка, каза д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас. За изминалата седмица са регистрирани 370 случая на заболели от остри респираторни заболявания. За да се обяви грипна епидемия трябва да има 470 заболели при наблюдавани 20 000 души или 186 за 10 000 души. Д-р Цанова припомни, че случаите на грип се наблюдават от ноември.

 „Има цифри, които говорят, че има предепидемична обстановка, но има достатъчно време, за да достигнем епидемични стойности“, коментира още д-р Цанова. Тя каза още, че през тази седмица се очаква броят на болните да се увеличи предвид факта, че миналата година в Бургаско нямаше грипна епидемия и колективният имунитет е намален.

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ