+ Предложи новина
14.03.2017

Големи издателства предлагат бонуси на директори, за да предпочетат техни учебници

Големи издателства предлагат бонуси на директори, за да предпочетат техни учебници

  Представители на големи издателства кръстосват училищата и вместо да залагат на срещи с авторските колективи, подкупват учители и директори с лаптопи и други бонуси, за да предпочетат техните учебници. За това алармираха издателствата „Архимед“, „Бит и техника“, „Даниела Убенова“, „Изкуства“, „Питагор“, „Скорпио“ в отровено писмо до гилдията. Пращат го и до МОН, РУО, общините, Асоциация „Родители“. Практиката определят като купуване на избор. 

 "Новооткритата процедура за оценяване и избор на новите учебници за учебната 2017-2018 година отприщи една безпрецедентна със своя цинизъм рекламна кампания - се казва в обръщението. - Представителите на известни големи издателства се надпреварват да правят небивали досега търговски предложения на учителите и директорите на училищата в цялата страна.

 Вместо обичайните съвещания и представяния на достойнствата на новите учебници от техните автори и редактори, търговските емисари кръстосват училищата и се срещат с учителите с една-единствена цел - купуването на избора на учебници. Цената - таблет или лаптоп, или мултимедиен екран за учителите, ако училището избере цял комплект, тоест всички учебници и помагала, без изключение, да са само от това издателство - независимо от качеството на продуктите и от методическите предпочитания на учителя." В писмото се добавя, че тази несъвместима с издателската етика и противоречаща на интересите на учители, ученици и родители търговска практика се разпространява повсеместно и безконтролно в цялата страна.  

 Авторите призовават гилдията да не се поддава на манипулации. Избирайте не всичко накуп от едно издателство, а само най-доброто от различни издателства, защото много скоро изобщо няма да имате избор и тогава дори евтините подаръчета ще секнат, предупреждават те.

 "Не позволявайте да ви подкупват с обещания за нискобюджетни таблети и лаптопи с орязани функционалности, пристигнали на килограм в контейнерите от Далечния изток! Те няма да компенсират неудобството от работата с някои слаби учебници", гласи отвореното писмо. То завършва с надеждата, че "обективният и независим избор, достойнството и самоуважението не са за продан".

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога курсове в София
Уроци по История Варна
Курсове по Испански език Варна
Курс по Немски
Клубове Народни танци София
Частни уроци по Биология Бургас
Курс за Фотограф
Школа по Английски език Стара Загора
Частни детски ясли Банкя
Немски център Варна
Йога вкъщи
Английски за българи
Курсове по Немски език в Бургас
Частни уроци по Български език Стара Загора
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Тестове по Немски език
Примерни матури по География
Кик Бокс София за жени
Обучение по Математика в детската градина
Уроци по Математика Бургас
Индивидуални уроци по Химия
Школи по Народни танци София Студентски град
Курс за Фризьор
Салса и Латино танци
Хип Хоп танци за начинаещи
Уроци по Испански език Пловдив
Частни уроци по Френски Пловдив
Йога курсове Благоевград
История на българската държава и право
Частни уроци по Немски език Хасково
Курсове по Английски език Русе
История за 10 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ