+ Предложи новина
16.04.2021

Гимназии проведоха дигитални изпитвания

  Електронното изпитване елиминира преписването и най-изненадващо учениците, които вече са го преживели, посочиха това като едно от основните му предимства. Те считат, че по този начин се премахва несправедливостта, която понижава мотивацията на старателните, когато техни връстници хитруват по време на тест. Това е един от изводите в доклада след първото пробно дигитално изпитване със софтуера ChromEx в 4 учебни заведения в страната: ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив и столичните 119., 51. и Втора английска гимназия. Там присъствено в клас бяха проведени дигитални изпитвания по английски, френски, математика в различни паралелки чрез създадения в Швеция софтуер.

 Обратната връзка от учениците е по-скоро положителна, обобщава ръководителят на проекта - Станислав Христов от Центъра за творческо обучение. На тийнейджърите им харесва изпитването в нова дигитална среда, което не е само попълване на тъй наречения гугъл формуляр, чрез който са били проверявани знанията им до момента при онлайн обучението от разстояние. Оплакват се обаче от часовника, който отброява оставащите минути - пречи им да се концентрират по време на работа и повишава стреса. Засега обаче той ще остане в горния ляв ъгъл на екрана, казва Станислав Христов.

 Учениците са доволни също, че не трябва да пишат на ръка. При пробните изпитвания обаче екипът установил, че това не е най-добрият вариант по математика и физика, когато трябва да се изпишат формули. Затова се обърнал към създателите на софтуера, но се оказало, че те вече са отработили този момент и има нова версия, при която с електронна писалка може да се пише по тъчскрийна, когато това се налага.

 Пробите до момента показват висока надеждност срещу преписване - не е установен нито един опит. В началото на теста устройството се „заключва“ и ученикът няма достъп до интернет и други ресурси за справка, освен ако учителят позволи през системата ползване на допълнителни програми. След първите електронни изпитвания учителите настояват да има опция за автоматично проверяване на тестовата част. Първоначално тази възможност бе елиминирана нарочно, за да преценяват повече обстоятелства и да оценяват отговора в контекста на заложените образователни задачи.

 Ползването на софтуера не затруднява учениците от четирите училища и не са възникнали технически проблеми. Първоначално обаче не всички се ориентират  през кой профил да влязат, макар че фокус групата бе от деца с добри дигитални умения. Има случаи и на забравена парола. Създаването на нова отнема няколко минути, а учителят, който играе ролята на квестор, помага при всякакви технически затруднения, каза Станислав Христов.

 След първия тест предстои десеторно разширяване на обхвата на училищата, като така дигиталното изпитване ще бъде апробирано сред около 2000 ученици на следващата фаза. Те ще са от основни, средни и професионални училища в 8 града, които прилагат системата 1:1 - всеки ученик с устройство. Форматът все още остава само техническо проиграване, без оценките да са валидни като при редовно контролно. Чак след втората апробация и евентуални подобрения докладът ще бъде внесен в МОН. Оттам след това ще преценят дали  дигиталното изпитване да стане официално средство за оценяване, както и дали да се даде възможност на училища да го провеждат по този начин по свое желание.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Урок по Плуване
Балетна школа
Йога Русе
Курсове по Английски в Малта
Начални уроци по Английски
Уроци по Математика София Младост
Курсове по Немски език
Частна детска ясла София Люлин
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Частни уроци по Испански език обяви София
Интензивно обучение по Английски език
Частен учител по Английски
Уроци за начинаещи по Английски език
Брейк танци Пловдив
Уроци по Танго в София
Частни уроци по Английски език
Немски за деца онлайн
Спортни танци Варна
Английски упражнения
Частни уроци по Химия
Обучение по Психология в България
Народни танци Надежда
Уроци по Английски София цени
Частна детска ясла София Младост
Английски език Люлин
Да учим Немски
Курсове по Испански език Варна
Зумба Фитнес София
Народни танци за деца Бургас
Пилатес за стегнат корем
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Испански за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ