Регистрирай се
+ Предложи новина
05.07.2019

Гимназии предлагат „иновативни” специалности като съдебен сътрудник и офис мениджър

Гимназии предлагат „иновативни” специалности като съдебен сътрудник и офис мениджър

 Съдебен сътрудник е най-новата специалност, която училищата въвеждат след седми клас. Поне в една трета от българските области тя присъства в списъка за прием. Чрез нея школата се опитват да запълнят недостига на специалисти със средно образование в съдебната система, които да са компетентни да изготвят отделни документи.

 Куриозното е, че в някои градове, включително София, това се прави и от училища, които нямат подобен профил. В столицата например подобно място е оповестила Професионалната гимназия по фризьорство. Директорът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева заяви, че училището има капацитет да провежда подобно обучение, защото и директорът има подобна специалност. Школото щяло да провежда дуално обучение /тоест и в реална работна среда/ с благословията на Висшия съдебен съвет, като най-вероятно децата ще карат стажа си в Софийски районен съд, където ще усвояват основните умения за съдебен служител. Подобни специалности са обявени и в региони като Пловдив и Враца, но там те са в профилирани гимназии.

 Иначе няколко училища в страната обявяват и специалност офис мениджър, без обаче да се посочва какво точно се изучава там. Според специалисти практиката показва, че в единия от случаите офис мениджърът е човекът, който отговаря горе-долу за климатика и тиксото, а в други, шефът на регионалния клон например на банка, който е израснал от определена позиция. Не е ясно какво ще изучават бъдещите мениджъри. В столицата има вече и специалност за поръчково производство на облекла и за бутиково производство на облекла в двете основни гимназии по моден дизайн. Едната предлага и рекламна графика.

 Гимназията в Бистрица пък е обявила профил "туристическа анимация", която напоследък е хит в някои от курортите ни. Новост е и "Организация на туризма" в училището в Нови Искър. Тази година държавата залага на повече паралелки в професионалните гимназии, но все още не е ясно колко от тях ще бъдат запълнени.

Източник: www.standartnews.com

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламираме Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!

Вижте отзиви от активни потребители ТУКСъздайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ