+ Предложи новина
05.06.2016

Гео Милев, Яворов и Вазов са авторите, по които пишат кандидат-студентите в СУ

Гео Милев, Яворов и Вазов са авторите, по които пишат кандидат-студентите в СУ

  951 кандидат-студенти се явяват на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Първият вариант на изтеглената тема е: „Вяра и лъжа в поемата „Септември” на Гео Милев”. Темата изтегли Любомир Панайотов от Варна. Вторият вариант на темата е сравнение на цитати от стихове за родината от Пейо Яворов - „Родина”, и Иван Вазов – „Де е България”.

 

 

Студентите ще трябва да сравнят цитатите от:

„Де е България”:

„Питат ли ме дей земята, що най-любя на света,
тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей,
де от изток Черно море се бунтува и светлей”.

„Родина”:

„И ти си в мене – ти, родино моя!
И аз те имам: радостта е скръб”.

 Изпитът по български език и литература е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи: 

 Изпитна задача 1 (по темата за поемата "Септември" на Гео Милев): Създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата. 

 Изпитна задача 2 (сравнението на цитати от стихове за родината от Пейо Яворов и Иван Вазов): Създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента. 

 Целите на изпита са да провери равнището на владеене на книжовноезиковата норма, доколкото тя е условие за създаване на правилен текст и за пълноценно общуване; да провери литературните компетентности на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания на първо равнище; да провери равнището на комуникативна компетентност на кандидат-студентите – доколко те умеят да създадат аргументативен текст по определен проблем; да провери обществената зрелост и хуманитарната култура на кандидат-студентите – способността им за ценностна ориентация, за осъзнаване и решаване на проблеми. 

 Днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 14.00 часа ще се проведе и изпитът по биология.  Изпитната програма за него е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма. Конкурсният изпит включва: Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас; Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас. Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата. Писмената работа следва да бъде логично подредена, с ясна структура и да доказва, че кандидат-студентът умее да излага изчерпателно и аргументирано знанията си, като наред с това, притежава необходимата обща, биологична и езикова култура.

Източници: www.news.bg   www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по БЕЛ за 5 клас
Курсове по Турски език
Народни танци в Пловдив
Курс Компютърна грамотност
Школа Балет Бургас
Курсове Френски
Английски първо ниво
Уроци по Немски за начинаещи
Уроци по Руски език София Младост
Български език и Литература 7 клас
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Руски език за начинаещи София
Уроци по Пеене София
Варна История
Класическа Китара
Ноти за Пиано за начинаещи
Курс по Рисуване София
Бизнес Английски Онлайн
Английски език за 8 клас
Урок по Английски език за начинаещи
Уроци Английски София
Уроци по Немски език Варна
Курс по Италиански език Бургас
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Тренировки по Кик Бокс
Уроци по Математика София Младост
Йога упражнения
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Курс по Рисуване
Предлагам уроци по Биология
Курсове по Математика за деца
Уроци по Френски език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ