+ Предложи новина
13.12.2017

Френското правителство забрани на учениците да използват мобилни телефони в училище

Френското правителство забрани на учениците да използват мобилни телефони в училище

 Френското правителство въвежда пълна забрана за учениците да използват мобилни телефони в училище, съобщава в. Guardian. Забраната влиза в сила от септември 2018 г. и засяга всички ученици от 6 г. до 15 г. в началните и средните училища. Учениците ще имат право да носят смартфоните със себе си в училище, но не и да ги използват дори и в междучасията. "Понякога има нужда от телефон в процеса на обучението или за спешни случаи, но употребата на тези устройства трябва да бъде контролирана", коментира френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер пред радио RTL.

 Според него забраната е "здравно послание към обществото". Той казва, че е добре за децата под 7-годишна възраст да не са често пред екраните или даже изобщо. Забраната на мобилните устройства е част от предизборната кампания на президента Макрон. Нейното обявяване обаче беше посрещнато със скептицизъм. "Ние сме объркани, защото не разбираме какъв е проблемът. Свикнали сме образователното министерство да е логично и прагматично, но тук не намираме логиката и прагматизма в изявлението", коментира Фелипе Винсент, заместник-главен секретар на френския профсъюз на учителите.

 Самите ученици също са предимно против или объркани кой и как ще налага забраната. Други пък казват, че и в момента има такива ограничения в тяхното училище и не виждат проблем. Една от предлаганите мерки е телефоните да се държат в шкафове. "Сега трябва да преобразуваме училищата в гигантски шкаф ли? Изчислих, че при 5300 държавни училища със средно по 500 ученици във всяко, това са около 3 млн. шкафа", коментира Винсент. Министерствот тепърва ще обмисля методите и мерките, които да гарантират спазването на забраната. Въпреки неяснотите, министърът смята, че има достатъчно време до септември за решаването на въпросите.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ