+ Предложи новина
19.05.2020

Физкултурни салони и столови стават зали за матурите

 С цел учениците да бъдат по-разредени някои училищни директори ще вземат решения да превърнат в изпитни зали по-големи помещения, в това число и физкултурни салони и столови, където е подходящо. Това обясни пред БНТ образователния министър Красимир Вълчев. Причината за това е, че за провеждането на мутрите и изпитите в седми клас ще бъдат необходими повече помещения, тъй като първоначално по-голям брой учениците е трябвало да бъдат в една стая. „Мобилизирахме допълнително помещения в училищата, в които ще се провеждат матурите, не сме отваряли нови училищни зали. Има достатъчно свободни помещения.”, допълни Вълчев.

 По време на изпитите няма да има взаимодействие между ученици и квестори, ще се предприемат и мерки да няма струпване. „В стандартната класна стая ще бъдат 10 ученици и ще има достатъчно отстояние от 1,5 м.”, каза образователният министър. Той уточни, че децата ще трябва да дойдат в училищата с маски, но по време на изпитите ще могат да ги свалят. Според Вълчев школата са по-безопасни и от посещението в магазина. „Училищата към датата на изпита ще бъдат затворени два месеца и половина – три. Те се дезинфекцират всяка седмица, това ще се случи и преди изпита.”, каза той.

 Във връзка с разрешението за изпращане на зрелостниците в училищните дворове Вълчев посочи, че за учениците този момент има емоционална стойност - да се видят, да се снимат, ще имат собствени ритуали за поздрав, които пък ще станат и тяхната запазена марка. Той не очаква това да се случи във всички школа. „Някои училища ще изберат да го направят на по-късен етап, когато се връчват дипломите към края на юни. Някои ще вземат решение да го направят този месец, може би по-малка част.”, смята образователният министър.

 В голяма част от вузовете учебната година също ще завърши дистанционно, като само в някои от тях студентите ще трябва да се върнат в аулите за изпити. Същото се отнася и за кандидатстудентските кампании. Има университети, които настояват за присъствени изпити, каза Вълчев. Това се отнасяло най-вече за „Медицина”, където е и най-голям броят кандидати, както и специалностите, свързани с практически умения. „Там не е подходящо да се организират изпитите в електронна среда, защото не могат да се мерят умения и знания.”, обясни той. За останалите зрелостници за прием са важни оценките от матурите. „Много повече висши училища взеха решение за много повече специалности да приемат с оценка от матура. Последните години оценките от държавните зрелостни изпити са добра атестация и дават отлика между отличните и не толкова добрите ученици и могат да служат за оценка за прием.”, посочи образователният министър.

 Той прогнозира, че до 2027-2028-а цялото образователно съдържание трябва да бъде визуализирано безплатно. Това и сега било така от частни, но платено, а учебниците били само PDF. За целта ще стартира и обучение на учители, които да създават сами ресурси. „Основната част на образователното съдържание ще прави учители.”, обясни Вълчев. „Учениците ще се върнат един ден в класната стая, но обучението в електронна среда ще продължи – в електронна среда, с електронни ресурси, по линия на самоподготовка, дейности на интереси.”, каза още образователният министър.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ