+ Предложи новина
11.11.2017

Физкултурен салон на две училища в Пловдив е с огромни пукнатини

Физкултурен салон на две училища в Пловдив е с огромни пукнатини

  Сградата на училищен физкултурен салон се е напукала, а в непрестанно разширяващите се пукнатини вече влизат пръстите на една ръка. Въпреки това няма алтернатива за часовете по физическо възпитание и спорт, по тази причина залата продължава да се използва. При това е обща за две училища - Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров” и ПГСТ „Пеньо Пенев”. Програмите на класовете от двете учебни заведения се напасват, така че да няма дублиране на часове, а крайният резултат е, че амортизираната сграда е с двойно натоварване. До момента не са се намерили пари от делегираните бюджети на училищата за по-сериозен ремонт.

 Предстои укрепване на физкултурния салон в рамките на мащабния ремонт на гимназията, който предстои с пари по Оперативна програма „Региони в растеж”, обясни директорката на ПГТ „Проф. Асен Златаров” Марияна Маджирова. Очаква се дейностите по него да започнат през месец май, а дотогава салонът ще се използва от гимназистите в сегашния си вид.

 По програмата в образователната инфраструктура в цялата страна ще бъдат похарчени 624 млн. лева. Парите са за детски градини, спортни училища, вузове и 144 професионални гимназии. До 21 декември 2019 г. трябва да приключат ремонти за 14 026 000 лева в одобрените професионални гимназии в областите Пловдив, Смолян и Кърджали. В списъка на 11-те училища, които ще бъдат ремонтирани, има само едно кърджалийско. Освен за гимназията по туризъм са осигурени средствата за Професионалната гимназия по електротехника и електроника, Националната търговска гимназия, ПГТ „Гоце Делчев”, ПГМ „Проф. Асен Златаров”, Професионалната гимназия по битова техника, ПГАГ „Арх. Камен Петков” в Пловдив.

 С пари по оперативната програма ще се модернизира също сградата на ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград, Професионалната гимназия по икономика в Смолян и ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот. Отделно по схемата ще бъдат похарчени 1 297 814 лв. за Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай. Както „Марица” писа, с 1 399 986 лв. ще се ремонтира и Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии под тепетата. Около 12-13 фирми вече са минали на огледи през пловдивските професионални гимназии с одобрени проекти, за да преценят дали да кандидатстват за обществените поръчки, разказаха школски директори. Процедурите ще се движат от МОН, а школските шефове се надяват на съвестни изпълнители, за да не се стигне до усвояване на пари по програмата, без работата да се свърши качествено.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ