+ Предложи новина
16.10.2015

Фирми и местна власт ще казват в кой град какво да се учи

Фирми и местна власт ще казват в кой град какво да се учи

  Каня бизнеса да се припознае за съавтор на учебните планове и програми, заяви просветният министър Тодор Танев на дискусията в Габрово. Той гарантира на фирмите, че ще им даде реална, а не формална възможност да участват във валидирането на дипломите и сертификатите за професионална подготовка, а не само "да лепят стикери". Хора от практиката ще преподават и ще пишат учебните програми, а бизнесът и местните власти ще участват в дуалното обучение в съотношение 50:50, включително в ръководството на професионалните училища. Изискването бизнесът да пише програмите вече се изпълнява - първите учебни планове на дуалното обучение са подготвени с участието на хора от практиката.

 По думите на министъра бизнесът и местните власти ще получат възможността да казват къде какви професионални училища да има и какво да се учи там. Големият проблем пред професионалните гимназии в момента е, че част от тях в отделни региони подготвят кадри за бизнес, какъвто не съществува, а всъщност няма желаещи да подготвят специалисти за реалния пазар на труда. "Един бакалавър на 23 години не е непременно майстор, от какъвто има нужда бизнесът", каза Танев. "Бизнесменът е добър човек, но некрологът му не трае дълго. Остават имената на тези, които са строили училища", обърна се към представителите на фирми министърът.

Индустрията иска по-скъпи специалности

 Държавата да отдели повече средства за финансиране на обучението по технически специалности в средното образование настояват от Българската браншова камара по машиностроене (ББКМ). Така училищните ръководства ще бъдат мотивирани да разкриват паралелки по професии, които реално се търсят от индустрията. "Сегашната система на финансиране чрез делегирани бюджети води до роене на специалности, които звучат атрактивно, но произвеждат безработни", заяви председателят на ББКМ Илия Келешев на дискусията "Да! На българската икономика". От камарата дори предлагат професионалните гимназии да организират само обучения, срещу които има декларирани намерения от фирми и организации, че при завършване учениците ще бъдат назначени на работа при тях.

 Друго искане на фирмите от машиностроенето е в списъка на защитените професии, който в момента се подготвя от образователното министерство, да бъдат включени "оператор на машини с цифрово-програмно управление", машинни техници, стругари, фрезисти и заварчици. Тези професии са търсени не само от машиностроителните фирми, но и в други сектори на икономиката.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс за Фризьор
Частни уроци по Немски София
Примерна матура по География
Курс Испански
Курсове за Маникюр Бургас
Уроци по Пеене онлайн
Уроци по Математика за 6 клас
Уроци по Балет
Реферат по История
Курсове за Уеб Дизайн
Пробна матура по География
Школи за Модерни танци в София
Уроци по Математика София Люлин
Фитнес за начинаещи
Уроци по Математика София Надежда
Индивидуално обучение по Английски език София
Курсове за Фризьор Бургас
Курсове Маникюр Варна
Уроци по Химия Варна
Частни уроци по Български език Плевен
Пилатес упражнения за гръбнака
Английски упражнения
Английски online уроци
Урок по Немски език
Уроци по Английски Люлин
Частни уроци по Френски Русе
Уроци по Пиано online
Изучаване на Руски език
Учене на Английски
Народни танци за начинаещи в Надежда
Латино танци Пловдив
Частни детски градини София Изгрев
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ