+ Предложи новина
22.04.2020

Епидемията извади на показ не­рав­но­пос­та­ве­нос­тта в бъл­гар­ското образование

 "Тат­ков­ци от 6 ча­са сут­рин­та на опаш­ка за пър­во­ла­ци". Спом­ня­те ли си сър­це­раз­ди­ра­тел­ни­те ре­пор­та­жи от­пре­ди ня­кол­ко го­ди­ни, ко­га­то ро­ди­те­ли­те спя­ха пред учи­ли­ща­та ка­то на опаш­ка за те­ле­ви­зор "Ве­ли­ко Тър­но­во" през со­ца, за да по­да­дат за­вет­ни­те до­ку­мен­ти на де­те­то си за пър­ви клас? Са­мо и са­мо да бъ­де за­пи­са­но в же­ла­но­то учи­ли­ще? Без­край­ни­те опаш­ки пред ги­ше­та­та, къ­де­то тряб­ва да по­лу­чиш не­об­хо­ди­ма­та справ­ка за не­що ма­ло­важ­но, ко­е­то вто­ри път ня­ма да ти се на­ло­жи, и на­му­се­на­та чи­нов­нич­ка на ги­ше­то ти каз­ва "По­пъл­не­те още един до­ку­мент и пак се вър­не­те", ама нак­рая на опаш­ка­та. И, раз­би­ра се, обе­ща­ни­я­та за елек­трон­но пра­ви­тел­ство, да­ти­ра­щи Бог знае от­ко­га и от кол­ко съв­сем ре­ал­ни пра­ви­тел­ства?

 Ко­вид-19 на прак­ти­ка ус­пя да до­ка­ра не­що по­доб­но. То­ест, в ня­как­ва сте­пен ин­сти­ту­ци­и­те у нас ус­пя­ха да за­ра­бо­тят ка­то ин­сти­ту­ции от 21 век, а не ка­то та­ки­ва от 20-ти. По­да­ва­не­то на до­ку­мен­ти­те за пър­во­ла­ци в Со­фия, за ко­и­то от го­ди­ни се об­яс­ня­ва­ше, че ня­ма­ло как да ста­не по елек­тро­нен път, вне­зап­но се ока­за не прос­то въз­мож­но, а и по-лес­но. Как­то и на те­зи за обез­ще­те­ни­я­та за без­ра­бот­ни. Ад­ми­нис­тра­ци­я­та, ко­я­то от го­ди­ни оби­ча да гле­да ло­шо и да те връ­ща за още ед­на бу­ма­га, на­ме­ри на­чин да уре­ди са­ма по­лу­ча­ва­не­то на слу­жеб­ни­те ти бе­леж­ки, за да по­да­деш да­нъч­на дек­ла­ра­ция. Из­ле­зе, че ви­ру­сът, кой­то ни па­ра­ли­зи­ра по до­мо­ве­те, мо­же да се ока­же в ро­ля­та на ка­та­ли­за­тор за въ­веж­да­не­то на елек­трон­но­то пра­ви­тел­ство или по­не за об­лек­ча­ва­не­то на граж­да­ни­те при мно­го от ус­лу­ги­те, ко­и­то пол­зват. Раз­би­рам, то­ва е ис­тин­ска­та "Смърт на чи­нов­ни­ка" /по Че­хов/, за­що­то при въ­веж­да­не­то на он­лайн плат­фор­ми за мно­го от не­ща­та, ко­и­то до­се­га са би­ли са­мо те­хен пре­ро­га­тив, тях­но­то при­със­твие ве­че ня­ма да бъ­де за­дъл­жи­тел­но. Най-мал­ко­то, ед­на плат­фор­ма по­не не ти се мръ­щи, ко­га­то те об­служ­ва. Е, най-мно­го да за­бие, съг­лас­но бъл­гар­ския мо­дел.

 Но оно­ва, ко­е­то епи­де­ми­я­та, без да ис­ка, пре­диз­ви­ка ка­то ре­во­лю­ция, бе в сфе­ра­та на об­ра­зо­ва­ни­е­то, ко­е­то на де­сет­ки мес­та бе зас­ти­на­ло в на­ча­ло­то на ве­ка. За­що­то всич­ки съ­ве­ти да се про­веж­дат ква­ли­фи­ка­ции на учи­те­ли­те за он­лайн обу­че­ние бя­ха са­мо по­же­ла­тел­ни. За­що­то в мно­го мал­ко учи­ли­ща учи­те­ли и де­ца бя­ха го­то­ви да се обу­ча­ват в ед­ни и съ­щи плат­фор­ми и има­ха ед­ни и съ­щи ни­ва на поз­на­ние за тех­ни­ка­та. Ако в ми­на­ли­те го­ди­ни ми­нис­тер­ство­то не бе фи­нан­си­ра­ло ква­ли­фи­ка­ци­он­ни кур­со­ве, в ко­и­то из­да­тел­ства во­дят учи­те­ли в СПА-цен­тро­ве, за да им про­да­дат сво­и­те учеб­ни­ци, а бе ин­вес­ти­ра­ло в обу­че­ния, свър­за­ни с об­ра­зо­ва­тел­ни плат­фор­ми, пре­по­да­ва­те­ли­те щя­ха да пре­ми­нат с мно­го по-го­ля­ма ле­ко­та в при­ну­ди­тел­но но­вия фор­мат. Вмес­то да кре­щят от ек­ра­на "Еми­ле, из­ви­кай ба­ща си да ми ка­же как­во да пра­вя, че не­що за­би" или "Уче­ни­ци, свър­ши ми ви­со­кос­ко­рос­тния ин­тер­нет, за ут­ре ре­ше­те тест 13 и ми го пра­те­те по вай­бър". Да не го­во­рим, че ми­нис­тер­ство­то не се пог­ри­жи до­ри да пла­ти ин­тер­не­та на пре­по­да­ва­те­ли­те, ко­и­то вър­шат под­ви­зи от до­ма си - все­ки спо­ред си­ли­те си.

 Има и ед­но "но" - не­го не­от­дав­на про­че­тох в един учи­тел­ски фо­рум. В ко­мен­тар на учи­тел пи­ше­ше "Не­ка не се хва­лим пре­ка­ле­но, за да не би след края на из­вън­ред­на­та си­ту­а­ция ми­нис­тер­ство­то да ре­ши, че всич­ко е на­ред". За­що­то то не е - все­ки пре­по­да­ва спо­ред си­ли­те си, но не все­ки е дос­та­тъч­но под­гот­вен и оцен­ки­те та­зи го­ди­на най-ве­ро­ят­но ня­ма да бъ­дат дос­та­тъч­но ре­ал­ни. Има де­ца, ко­и­то ня­мат ус­тройс­тва, има учи­те­ли, ко­и­то имат са­мо ед­но ус­тройс­тво, а и тех­ни­те де­ца тряб­ва да учат дис­тан­ци­он­но.  Има мо­бил­ни опе­ра­то­ри, ко­и­то взе­мат твър­де скъ­по за то­ва. Има квар­та­ли, къ­де­то де­ца­та мо­же и да имат ус­тройс­тва, но ня­ма и да по­мис­лят да вля­зат в об­ра­зо­ва­тел­на плат­фор­ма. За пър­ви път от мно­го вре­ме не­рав­но­пос­та­ве­нос­тта в бъл­гар­ска­та об­ра­зо­ва­тел­на сис­те­ма е ог­ром­на. Да, об­ра­зо­ва­ни­е­то ни вле­зе в 21 век, но на ня­кол­ко ско­рос­ти. Ред е на МОН - как да дър­жи се­кун­до­ме­ра.

Източник: www.standartnews.com


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Youtube уроци по Английски
Курсове Маникюр София обяви
Индивидуални уроци по Народни танци
Тренировки по Футбол за деца Варна
Езикови школи Пловдив цени
Йога курсове Пловдив
Частни уроци по Руски език
Тестове по Английски език за 6 клас
Шофьорски курсове Пловдив
Уроци по Плуване
Частно училище в София
Yoga Sofia
Частни уроци по История Варна
Плуване в София
Клуб по Народни танци Пловдив
Пилатес за бременни София
Уроци по Гръцки език София
Школа по Китара
Уроци по Народни танци за начинаещи
Курсове за Фризьор Стара Загора
Тренировки по Футбол за деца София
Курсове по Немски език Русе
Частни уроци по Математика цени
Бокс тренировки за жени
Уроци по Народни танци София Люлин
Латино танци нови групи
Английски език Люлин
Езикова школа Варна
Тренировки карате видео
Сертификати по Английски език
Уроци по Плуване за деца в София
Индивидуални курсове по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ