+ Предложи новина
21.07.2016

Елитните гимназии търсят "вратички" в закона, за да запазят имената си

Елитните гимназии търсят

  Елитните гимназии в Пловдив ще си запазят имената, въпреки че по новия закон от 1 август езиковите и математическите трябва да станат профилирани гимназии. А абревиатурата пред патрона им вече да е ПГ вместо ОМГ или ЕГ. В момента Математическата се нарича официално ОМГ „Акад. Кирил Попов” и според новата директива трябва да стане ПГ „Акад. Кирил Попов”. Това обаче няма да се случи. По Търговския закон имаме право да ползваме популярно име и ще се възползваме от това, обясни директорът Ивайло Старибратов. И в момента школото е регистрирано по БУЛСТАТ като Математическа гимназия (МГ). По тази причина след 1 август ръководството няма да предприема ходове за преименуване и нова регистрация. Най-голямата промяна, която може да настъпи, е от съкращението да отпадне само образцова.

 Езиковите също не си дават имената, с които са известни. Те пък ще се възползват от друга възможност, която е заложена в новия закон. „Там е записано, че можем да останем с предишния статут, ако поне три предмета се преподават на чужд език. При нас това условие е изпълнено”, обясни директорът на Английската Николай Радев. Така училището ще си остане и през следващата учебна година с досегашното име ЕГ „Пловдив”. По същия начин стои въпросът и за другите две езикови гимназии – ЕГ „Иван Вазов” и ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери”. Средните училища, в чието название досега се изписваше СОУ, обаче ще трябва да го променят на СУ.

 В помощ на директорите МОН изготви календар с всичко, което трябва да предприемат във връзка с влизането в сила на новия закон. До 5 септември всяко училище трябва да си направи стратегия за развитие. В този срок трябва да се направят училищните учебни планове за 1 и 5 клас, които са по нови програми.

 В периода 5-10 септември трябва да се проведат педагогически съвети, които да приемат правилник за дейността на училището, учебни планове, включително за индивидуална форма на обучение, програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи. В периода 10-14 септември трябва да се състоят родителски срещи в 1 и 5 клас. На тях родителите трябва да бъдат запознати с правилника за дейността на училището и избраните до 29 август нови учебници по история за петокласниците.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ