+ Предложи новина
18.08.2018

Електронното управление и медийната грамотност влизат като теми в часа на класа

Електронното управление и медийната грамотност влизат като теми в часа на класа

 Електронното управление и медийната грамотност влизат като теми, които ще се преподават в часа на класа. Това предвиждат промени в наредбата за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Според сегашните изисквания в часа на класа се изучават около 10 теми - патриотично възпитание, толерантност, финансова грамотност, военно обучение, безопасност на движението по пътищата, превенция на насилието и гнева, кариерно ориентиране и др. Според проекта след последната тема за "превенция и противодействие на корупцията" се добавя и новата "електронно управление и медийна грамотност". Заложено е учениците да разсъждават по тези въпроси по един час на година между 4-и и 7-ми клас, по един час в девети и десети клас и по 4 часа на година в 11-и клас.

 Според сегашния вариант на проекта учениците в първия гимназиален етап на средната степен трябва да разбират правата на човека като рамка, която може да служи за борба с несправедливостите. Занапред тук се добавят темите за корупцията, дискриминацията, неравноправието, както и принципите и целите на електронното управление. Учениците в прогимназията и занапред ще се запознават с принципите за разделение на властите и за върховенството на закона и ще трябва да могат да дават примери за тяхното следване и нарушаване, като новото тук е, че се добавят темите за авторитаризма и корупция.

 Промени се правят и при разпределението на часовете, посветени на безопасността на движението по пътищата. Ако досега тази тема се е преподавала само от 1-ви до 7-и клас (16 часа на година в първи клас, по 8 ч. годишно във 2-ри и 3-ти клас и по 6 часа на година между 4-ти и 7-и клас), то от новата 2018/19 г. е планирано тя да се дискутира и с по-големите ученици - за първолаците часовете стават 9 на година, между 2-4 клас - по 6 ч. на година, между 5-7 клас - по 5 ч., 8-10 клас - по 4 ч. годишно, а в 11-и и 12- клас - по 1 час на година.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ