+ Предложи новина
31.08.2019

Експерти към родителите на първолаците: Насърчавайте четенето на глас

Експерти към родителите на първолаците: Насърчавайте четенето на глас

 Четенето е може би най-важното умение, което трябва да усвои всеки първокласник. Като техника то се учи в училище, но любовта към него се възпитава вкъщи още от най-ранно детство. И тук голяма роля имат родителите - ако редовно четат на децата си приказка за лека нощ, ако им подаряват книжки за рождени дни и за други празници, ако ги водят в библиотеки и книжарници, ако ги окуражават да разговарят и обсъждат приказки, случки, книжки и филмчета, то няма как децата да не заобичат словото.

 Този извод се прави в новото издание на Наръчника за родители "Добре дошли в първи клас", подготвено за поредна година от асоциацията "Родители" за семействата, които ще имат първокласници в новата 2019/2020 учебна година.

 Родителите трябва да насърчават първокласниците да четат на глас всичко, което попадне пред очите им - книги, табели, билбордове За начинаещите читатели - за първокласниците, са подходящи книгите с едър шрифт и с красиви илюстрации. Ако детето предпочита да чете нещо различно от това, което сте му избрали, не го спирайте. Важното е да получава удоволствие от четенето. Направете библиотека в стаята му - нека книгите са му винаги под ръка. Не противопоставяйте четенето на други любими занимания. Четете приказки в стихове. Римите и ритъмът помагат на детето да запомни текста и лесно да го следи с поглед. Четете по двойки - родителят и детето се редуват да четат интересна история, разказ, приказка. Четете всичко, каквото ви попадне пред очите: надписи по табели, билбордове, менюта, готварски рецепти, етикети в магазините, съветват родителите експертите, подготвили наръчника за първокласниците.

 Насърчавайте четенето на глас. Включвайте технологиите - покажете на детето, че електронните устройства не са само за забавление! Намерете различни сайтове и приложения за смарт устройства за учене на цифри и букви, за забавни упражнения по четене - съветват специалистите.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ