+ Предложи новина
20.06.2018

Едва на 2.8% от учениците е предложенa работа във фирмата, в която са стажували

Едва на 2.8% от учениците е предложенa работа във фирмата, в която са стажували

 Едва 2.8% от учениците, преминали през практика в реална работна среда, са получили предложение за работа. Това показват данните от стария проект "Ученически практики" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", изпълняван от просветното министерство между 2007 и 2013 г. Цифрите бяха изнесени вчера при представянето на новия проект за стажуване на учениците, който отново се изпълнява от МОН, но се финансира от ОП "Наука и образование". По приключилия вече проект са проведени 46 000 ученически практики. Едва на 1300 ученици обаче е предложено да започнат работа във фирмата, в която са провели своя стаж.

 По новия проект с бюджет от около 7 млн. лв., който започна преди няколко месеца, в момента в стажове в реална работна среда участват 7500 ученици от 326 професионални гимназии в цялата страна. 2000 от тях се обучават в приоритeтни за икономиката ни направления. Очаква се през лятото още 500 ученици, които се обучават за ресторантьори и хотелиери, също да започнат практика. Такива възможности предоставят 2249 работодатели от различни области като производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, информационни технологии, строителство и др.

 Стажовете са с продължителност 240 часа, разпределени по график през учебната година (след учебните часове) или през ваканциите. Младежите прекарват средно по 2 часа на ден във фирмите и предприятията. След успешното приключване на стажа те получават по 300 лв. стипендия и сертификат за проведеното практическо обучение. До момента платените практически обучения са 931, а приключилите, но които тепърва ще получат заложените средства, са 1619.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ